latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:19 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Savanović: U Dobrovoljačkoj se desio genocid (VIDEO)

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu i mirnom šetnjom ulicom u kojoj je izvršen zločin u Sarajevu, 3. maja biće obilježene 24 godine od stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

U napadu pripadnika paravojnih formacija Zelenih beretki, Patriotske lige i jedinica MUP-a BiH na Dom ЈNA i na kolonu vozila u Dobrovoljačkoj ulici koja je napuštala grad ubijena su 42 vojnika, 71 je ranjen, a oko 207 zarobljeno i mučeno u logorima u Sarajevu.

Odgovornost za ovaj zločin je na rukovodstvu tadašnje Republike BiH, koje je garantovalo miran i bezbjedan izlazak pripadnika ЈNA iz Sarajeva.

Milenko Savanović, predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je da se dogodio "genocid od strane Zelenih beretki i jedinica MUP-a iako su bila uvjeravanja tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića da će to biti u mirnom tolerantnom povlačenju ЈNA".

"Dobili smo potvrde od relevantnih faktora u Sarajevu da će ovo obilježavanje biti bezbjedno kao i da će saobraćaj na putu kojim se bude kolona kretala biti potpuno prekinut", istakao je Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.