latinica  ћирилица
27/04/2016 |  19:32 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Zatvoreni Srbi u Livnu skrivani od Crvenog krsta

Na suđenju pred Sudom BiH za ratne zločine nad srpskim civilima u Livnu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je sakrio grupu zatvorenika u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" za vrijeme posjete Crvenog krsta toj školi.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

Svjedok Marko Јanković rekao je da je, kao vojni policajac u Livnu, učestvovao u privođenju ljudi na saslušanje, pretežno Srba, navodeći da je komandant Vojne policije bio Zdenko Andabak.

Svjedok Miro Dolić naveo je da je bio vozač Vojne policije pod komandom Zdenka Andabaka, da je čuo da su osobe srpske nacionalnosti privođene u školu gdje je bilo sjedište Vojne policije, te da je bilo i premlaćivanja, prenosi Birn.

Tužilaštvo je prezentovalo iskaz ovog svjedoka, u kojem je naveo da je primijetio da su neki od pritvorenih bili maltretirani.

Dolić je potvrdio da je to rekao, navodeći imena osoba koje su mu rekle da su maltretirane.

Na ovu konstataciju, optuženi Andabak je rekao da osobe koje je svjedok spomenuo više nisu među živima.

Svjedok Tadija Čulo rekao je da je kao pripadnik Vojne policije obavljao pretrese stanova osoba srpske nacionalnosti koje su zbog posjedovanja oružja privođene u školu.

Tužilaštvo je konstatovalo da je svjedok ranije izjavljivao da je vidio povrede na nekim od saslušanih lica, na što je svjedok rekao da je to izvučeno iz konteksta.

U zapisniku iz istrage se navodi i da mu je komšija Milan Marić rekao da je premlaćen i da ga bole leđa, ali je svjedok rekao da se ne sjeća.

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Јašareviću zvanom Babo i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina, Јašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Suđenje će biti nastavljeno 11. maja.