latinica  ћирилица
02/05/2016 |  08:19 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

24 godine od napada na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj (VIDEO)

Služenjem pomena, prisluživanjem svijeća, polaganjem cvijeća i mirnom šetnjom sutra će u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biti obilježene 24 godine od stradanja pripadnika ЈNA u tom gradu.
Dobrovoljačka ulica - Foto: arhiv
Dobrovoljačka ulicaFoto: arhiv

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je danas za Srnu da su pripreme za obilježavanje ovog događaja završene i izrazio očekivanje da će sve proći bez incidenata.

"Poslali smo zahtjeve za odobrenje skupa Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, vatrogasnoj službi i Hitnoj pomoći i od svih smo dobili odobrenje za održavanje skupa", rekao je Dunjić.

Prema njegovim riječima, obilježavanju stradanja pripadnika ЈNA u Dobrovoljačkoj prisustvovaće preživjeli učesnici tog događaja.

"Imamo potvrde da će doći iz Novog Sada, Beograda, Šapca, Prnjavora, Rudog i Bijeljine", naveo je Dunjić ističući da će, kao i svake godine do sada, prisustvovati i porodice stradalih.

Dunjić je dodao da će obilježavanju stradanja pripadnika ЈNA u Sarajevu prisustvovati i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

"Potvrđeno je i prisustvo predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića", rekao je Dunjić navodeći da se očekuje i prisustvo dvoje potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Sonje Karadžić Јovičević i Nenada Stevandića.

On je dodao da je dobijena potvrda da će skupu prisustvovati i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, te izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

"Kao i svake godine, biće prisutni i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata", naveo je Dunjić.

On je podsjetio da je okupljanje zakazano za 9.00 časova ispred Spomen-crkve u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, u kojoj će u 9.30 časova biti služen pomen stradalima.

U 10.00 časova slijedi odlazak autobusima u Dobrovoljačku ulicu, sad Ulicu Hamdije Kreševljakovića, gdje će poslije vjerskog pomena biti položeno cvijeće i mirnom šetnjom odata počast pripadnicima ЈNA ubijenim 2. i 3. maja u Sarajevu.

Ističući da nema razloga da bilo ko u BiH na dostojanstven način ne oda počast žrtvama, Dunjić je zaključio da su sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo preduzete sve potrebne mjere da skup u Dobrovoljačkoj prođe bez provokacija koje bi se mogle reflektovati na događaje koji slijede - otvaranje obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci, obilježavanje stradanja Tuzlanske kolone, potom Srebrenicu.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 2. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu ЈNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.