latinica  ћирилица
02/05/2016 |  16:43 | Autor: SRNA

Prije 17 godina oboren američki lovac iznad Beograda

Prije tačno 17 godina, tokom agresije NATO pakta na Saveznu Republiku Јugoslaviju, u noćnoj misiji iznad Beograda oboren je američki lovac F-16C.
Lovac "F-16" - Foto: getty
Lovac "F-16"Foto: getty

Avion kojim je upravljao pilot Dejvid Goldfejn oborio je Treći raketni divizion protivvazdušne odbrane Vojske Јugoslavije kojim je komandovao sada penzionisani pukovnik Zoltan Dani.

Pošto je Goldfejnov F-16C pogođen raketom zemlja-vazduh iznad Beograda, on je prvo pokušao da se domogne teritorije BiH, podsjećaju beogradski mediji.

Međutim, ubrzo po prestanku rada motora morao je da se katapultira i prizemlji u ataru pocerskog sela Sinošević, dok se avion srušio par kilometara dalje u blizini Šapca.

Imajući u vidu blizinu granice sa BiH, tim za borbeno traganje i spasavanje NATO-a uspio je da locira i pokupi oborenog američkog pilota i bezbjedno ga izvuče do aerodroma u Tuzli, odakle je prebačen u bazu Alijanse u Avijanu.

Goldfejn je prošle sedmice nominovan za komandanta Vazduhoplovnih snaga SAD.

Treći raketni divizion protivvazdušne odbrane Vojske Јugoslavije je prethodno 27. marta 1999. godine oborio i "nevidljivi" F-117 u ataru sela Buđanovci.