latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:44 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Obilježen Dan oslobođenja Novog Grada

Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje "Majka partizanska" i istorijskim časom danas je u Novom Gradu obilježen Dan oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu 1. maja 1945. godine.
Novi Grad-Dan oslobođenja - Foto: SRNA
Novi Grad-Dan oslobođenjaFoto: SRNA

Predsjednik opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić rekao je da je 1. maj 1945. godine jedan od najznačajnih datuma za ovu opštinu kad je oslobođena nakon fašističke okupacije koja je trajala četiri godine, od početka do kraja Drugog svjetskog rata.

- Novi Grad je posljednja opština u tadašnjoj Bosanskoj Krajini koja je oslobođena od okupatora jer je bila dobro utvrđena i branjena da bi bila odstupnica jedinicama njemačke vojske prema Zagrebu - rekao je Todić.

Na istorijske činjenice danas je učenike novogradskih škola podsjetila profesor istorije i geografije Mirjana Komadara.

Ona je navela da je podjelom na početku Drugog svjetskog rata BiH bila u sastavu fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske čime je počelo vrijeme progona i pokolja.

- Novi Grad je ostao okupaciona zona tokom Drugog svjetskog rata i na ovom području bilo je stacionirano oko 8.000 neprijateljskih vojnika, sam grad je bio utvrđen bunkerima što je otežavalo napad partizanskih jedinica - rekla je ona.

Akcija oslobađanja počela je 30. aprila u 17.00 časova. Prvi put je oslobađanje Novog Grada obilježeno pet dana kasnije, 6. maja 1945. godine.

Prema podacima opštinskog SUBNOR-a, u Drugom svjetskom ratu stradalo je sedam hiljada stanovnika ove opštine - oko dvije hiljade partizana i pet hiljada civila, odnosno oko 17 odsto od broja stanovnika u to vrijeme.