X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/05/2016 |  16:31 | Izvor: BETA

Solarni avion sletio u Arizonu

Letjelicom je u ovoj etapi upravljo pilot Andre Boršberg, koji je po izlasku iz aviona rekao da to nije bio dug let, ali da je bio prelijep.
Solarni avion - Foto: Novosti.rs
Solarni avionFoto: Novosti.rs

Avion na solarni pogon "Solar Impuls 2" sletio je u predgrađe Feniksa, u američkoj državi Arizona, završivši još jednu etapu puta oko svijeta tokom kojeg koristi isključivo energiju sunca.

Avion je sletio u mjesto Gudjer, jugozapadno od Finiksa, oko 21 čas po lokalnom vremenu, 16 sati pošto je poletio iz grada Mauntin Vju u Silicijumskoj dolini, na sjeveru Kalifornije.

Letjelicom je u ovoj etapi upravljo pilot Andre Boršberg, koji je po izlasku iz aviona rekao da to nije bio dug let, ali da je bio prelijep.

Solarni avion je na put oko svijeta poletio iz Abu Dabija 9. marta 2015. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Јapanu.

Najrizičniji dio putovanja bio je let preko Pacifika, koji je pređen u dvije etape. Posle ukupno 120 sati leta od Јapana preko Tihog okeana, avion je na Havaje sletio 3. jula prošle godine.

Na Havajima je, međutim, ostao prizmljen devet mjeseci zbog oštećenja baterije i nedostatka sunčeve svjetlosti tokom zimskog perioda. Prošle sedmice prešao je i drugu etapu preko Pacifika i posle trodnevnog leta sletio u San Francisko. Drugi pilot Bertran Pikar upravljao je avionom na tom dijelu leta.

Planirano je da posle Feniksa napravi još dvije pauze u SAD prije nego što poleti preko Atlantskog okeana ka Evropi ili sjevernoj Africi.

Avion leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra. Ukupna vrijednost projekta, pokrenutog 2002. godine, procjenjuje se na više od 100 miliona dolara.