latinica  ћирилица
03/05/2016 |  20:35 ⇒ 04/05/2016 | 15:55 | Autor: RTRS

Vedranko Špirić za v.d. direktora imenovan nezakonito(FOTO)

Upravni odbor Krajina osiguranja AD Banjaluka na čijem je čelu Amerikanac indijskog porijekla Navin Agarval nezakonito je imenovao Vedranka Špirića za vršioca dužnosti direkora ovog akcionarskog društva. Ovo je zaključak Agencije za osiguranje Republike Srpske.
"Krajina osiguranje" - dokumentacija - Foto: RTRS
"Krajina osiguranje" - dokumentacijaFoto: RTRS

Krajina osiguranju je naloženo da Špirića razriješi ove dužnosti i da njegove potpise povuče sa računa kod poslovnih banaka. Rješenje Agencije je konačno, mora biti provedeno do 8.maja ove godine i na njega nema žalbe, ali se može pokrenuti upravni spor pred banjalučkim Okružnim sudom.

Upravni odbor Krajina osiguranja prije petnaest dana smijenio je direktora Bakira Pekušića i bez saglasnosti Agencije za osiguranje imenovao vršioca dužnosti Vedranka Špirića.

Prošle sedmice iz MUP-a Republike Srpske potvrđeno je da inspektori Krim policije u Krajina osiguranju vode istragu.

Kako saznajemo od naših izvora sumnjive su određene transakcije novca ovog akcionarskog društva prema firmama u Čikagu u Americi kao i odluke Upravnog odbora da se predsjedniku i većinskom vlasniku Krajina osiguranja Navinu Agarvalu,koji zajedno sa licem indisjkog porijekla Gupta Niti ima više od 50 odsto vlasništva Društva, da 5.000 evra plata kao i da se plaća više hiljada evra za troškove boravka u Banjaluci o čemu smo govorili u našoj emisiji Pečat.

Kako nam je potvrdio naš izvor, danas je u Krajina osiguranju imenovan novi šef računovodstva Mira Mokrić, a smijenjen Ranko Matić. Grijeh Matića, kako tvrde radnici, bio je što je zaposlenima isplatio 102 marke toplog obroka.

Mira Mokrić, novi šef računovodstva

Menadžment, koji nije izabran zakonito, ranije je tvrdio da Upravni odbor traži računovođu sa licencom. Takođe, menadžment je uvjeravao da odluku o visini plate predsjedniku Upravnog odbora nije vidio. Međutim, naš izvor tvrdi da je na toj odluci ispod Agarvalovog potpisa i potpis nezakonito imenovanog v.d. direktora.

Podsjećamo, da su Navin Agarval i Gupta Niti kupili većinski paket akcija Krajina osiguranja.

Na Skupštini akcionara promijenili su statut i izabrali Upravni odbor u kome sjede četiri stranca i Mladen Јovanović iz Srbije.

Nema nijednog predstavnika državnog kapitala iako Akcijski fond Republike Srpske ima više od 34 odsto akcija. Zbog toga su predstavnici državnog kapitala podigli tužbu,k ojoj su se pridružili i pojedini mali akcionari Krajina osiguranja.