latinica  ћирилица
07/05/2016 |  13:26 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Davutoglu: Turci su bili ovdje, sada su i biće zauvijek

Turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu izjavio je danas da obnova banjalučke džamije Ferhadije predstavlja poruku mira svim narodima u BiH, ali i cijelom svijetu.
Ahmet Davutoglu - Foto: Screenshot
Ahmet DavutogluFoto: Screenshot

"Ta poruka mira svima treba dobro da se čuje jer nema puno gradova u svijetu gdje su razne bogomolje tako blizu jedna drugoj. Ta jedinstvenost treba da se očuva i time će se očuvati i blagostanje i mir među narodima koji tu žive", rekao je Davutoglu na otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Davutoglu je od prisutnih zvanica samo pozdravio predstavnike iz zajedničkih institucija BiH, a nijednom nije pomenuo predstavnike Republike Srpske, iako su u svečanoj loži bili predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, te ministri i narodni poslanici Srpske.

Davutoglu je govoru pomenuo i Aliju Izetbegovića, uz poruku "da se njegov /Izetbegovićev/ amanet očuva".

On je BiH opisao kao "jedno biće, jedno srce", te je poručio da se "Banjaluka ne može odvojiti od Sarajeva, niti Sarajevo od Mostara".

Turski premijer je za Ferhadiju, za stari most u Mostaru i Aladža džamiju u Foči rekao da su zajednička kulturna baština koju će "zajedno čuvati, obnavljati i graditi".

Davutoglu je u obraćanju prisutnima poručio da je uz njih svih 78 miliona Turaka, a poslao je i poruku da su Turci "bili ovđe, da su sada ovđe i da će biti zauvijek".