latinica  ћирилица
07/05/2016 |  14:08 | Autor: Agencije

Gojaznost može biti zarazna?

Gojaznost može biti zarazna, ukoliko se crijevne bakterije osoba sa prekomjernim brojem kilograma prenesu na vitkije ljude, pokazalo je istraživanje.
Gojaznost - Foto: ilustracija
GojaznostFoto: ilustracija

Naučnici vjeruju da bakterije iz crijeva leže "uspavane" u sporama tokom dugog vremenskog perioda takozvane bakterijske hibernacije. To znači da bakterija može preživjeti i van tijela i potencijalno naseliti drugi organizam, ukoliko se unese hranom.

Procjenjuje se da oko dva odsto tjelesne težine zavisi od bakterija, jer neke od njih mogu poremetiti ukupnu floru crijeva.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Velkom Trast Sanger instituta i objavili u časopisu "Nature" pokazalo je da kilaža može da zavisi od mikroorganizama.

Osim toga, oni su dobili i mogućnost da svoja saznanja primjene i na proučvanje bolesti sistema organa za varenje.

"Velika baza podataka o genomima koju smo stvorili o ovim bakterijama ključna je i za proučavanje koje bakterije su prisutne ili odsutne u organizmu ljudi sa različitim problemima s varenjem. Sada možemo da bliže odredimo lijekove koji su potencijalni kandidati za liječenje određenih bolesti", kaže dr Sem Forster koji je učestvovao u studiji.