latinica  ћирилица
10/05/2016 |  11:10 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Obilježavanje stradanja pripadnika ЈNA 15. maja na Brčanskoj malti (VIDEO)

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona odobrilo obilježavanje stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli, poznatije kao "Tuzlanska kolona".
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3) -
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3)

Dunjić je, nakon sastanka sa predstavnicima MUP-a Tuzlanskog kantona u Gračanici, rekao da je, shodno Zakonu o javnom okupljanju grada Tuzle, ispoštovana procedura i podnijeti zahtjevi za odobravanje ovog skupa, koji je planiran za 15. maj.

"Podnijeli smo zahtjeve Ministarstvu trgovine i saobraćaja Tuzlanskog kantona za prekid saobraćaja na relaciji Banj brdo-Brčanska malta, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla, Službi hitne medicinske pomoći Tuzla, čime su bili ispunjeni svi zakonski uslovi koje smo morali podnijeti MUP-u Tuzlanskog kantona", pojasnio je Dunjić.

On je dodao da obilježavanje stradanja pripadnika ЈNA počinje 15. maja okupljanjem građana, učesnika Tuzlanske kolone, rodbine, članova Pododbora i drugih zvanica ispred Gradske uprave u Bijeljini u 8.30 časova.

"U Tuzlu na Brčansku maltu, odnosno na mjesto zločina, planiran je dolazak u 10.00 časova, gdje će biti položene ruže, prislužene svijeće i obavljen vjerski pomen pripadnicima ЈNA koji su stradali u Tuzlanskoj koloni", rekao je Dunjić.

Ističući da je nakon vjerskog pomena na Brčanskoj malti planiran povratak u Bijeljinu, Dunjić je rekao da će na bijeljinskom Gradskom groblju Pučile biti održan parastos, polaganje vijenaca i obraćanje zvanica.

Dunjić je podsjetio da je Odbor za njegovanje obilježavanje značajnih istorijskih događaja "Tuzlansku kolonu" uvrstio u događaje od republičkog značaja, pa se svake godine obilježava, želeći da se na taj način dostojanstveno posjeti na nevino stradanje pripadnika ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju.

Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 ih je ranjeno.