latinica  ћирилица
10/05/2016 |  12:06 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Srpski novinari napadnuti u Obiliću

Mlađi Albanac danas je u Obiliću fizički napao ekipu Televizije Most iz Kosovske Mitrovice, javila je ta televizija.
Policija Kosova - Foto: AP
Policija KosovaFoto: AP

Novinar Јasmina Stojković, snimatelj Boban Sekulić i vozač Aleksandar Stolić napadnuti su oko 11.00 časova u centru Obilića dok su snimali kadrove za prilog o podjeli humanitarne pomoći učenicima srpske škole u tom mjestu.

"Mlađi Albanac prišao je našoj ekipi, psovao, vikao i vređao nas, govorio je šta ćete vi ovde, vaše mesto je u Beogradu, marš u Srbiju", ispričala je Stojkovićeva i dodala da je vjerovatno napadač reagovao na beogradske registarske tablice njihovog automobila.

Prema njenim riječima, napadač je potom lopatom koju je uzeo iz obližnje prodavnice zamahnuo prema snimatelju i udario ga u ruku.

TV Most navodi da je sve to posmatrala velika grupa Albanaca koja nije reagovala.

Ekipa je pozvala policiju, koja je došla poslije desetak minuta iako se Policijska stanica u Obiliću nalazi u neposrednoj blizini mjesta napada.

U međuvremenu, napadač je pobjegao, a ekipa Televizije Most odvedena je u Policijsku stanicu gdje bi trebalo da daju izjave.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zatražili su da bude otkriveno i javno saopšteno ko je napao novinarsku ekipu TV Most i da napadač bude kažnjen.

U saopštenju Udruženja i Društva navodi se da je novinarsku ekipu jutros lopatom napao mještanin Albanac, nakon što su izašli iz osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću, gdje su snimali isporuku humanitarne pomoći.

"Napadač, u ranim tridesetim godinama, prvo je nasrnuo na snimatelja TV Most i pokušao lopatom, koja je bila izložena u obližnjoj prodavnici, da polomi kameru. Zatim je krenuo ka novinarki i vozaču ekipe uz povike `Vi iz Beograda idite u Beograd`, pošto je vozilo novinarske ekipe imalo beogradske tablice", dodaje se u saopštenju.