latinica  ћирилица
10/05/2016 |  13:53 | Autor: Večernje novosti

Terapija protiv bijesa

Kada vas neko jako naljuti, skoči vam krvni pritisak, srce lupa i na ivici ste da svašta kažete, važno je da naučite da kontrolišete bijes i sačuvate zdravlje.
Bijes - Foto: ilustracija
BijesFoto: ilustracija

Kada vas neko jako naljuti, skoči vam krvni pritisak, srce lupa i na ivici ste da svašta kažete, važno je da naučite da kontrolišete bijes i sačuvate zdravlje. Sve što u afektu izgovorite neće biti konstruktivno, zato se prvo udaljite i smirite. Američkki psiholog Majkl Kreg savjetuje kako da kontrolišete bijes.

- Prvo duboko dišite, jer kada se nerviramo, zaboravimo na disanje, a ono je direktno povezano sa stanjem uma.

- Za smirenje je potrebno disanje "iz stomaka", zatim preko grudi do vrha pluća, što je moguće dublje i sporije.

- Promijenite nozdrvu na koju udišete, jer se u momentu razdražljivosti više koristi jedna, što nije dobro. Provjerite koja je aktivnija i prebacite se na suprotnu, a poslije 90 sekundi vratite na prvu i tako naizmjenično.

- Kada ste bijesni nipošto ne zauzimajte sjedeći i ležeći položaj, već radite sve što vas fizički umara (trčite, vježbajte, usisajte kuću, sredite orman i kupatilo, brišite prozore...). Umor u mišićima oslobađa mozak napetosti.

- Masirajte srce tako što ćete dlanovima kratko protrljati centralni dio grudi. Poslije ove "samoterapije" osjetićete olakšanje, bićete smireni i racionalnije razgovarati sa osobom koja vas je naljutila.