latinica  ћирилица
10/05/2016 |  16:35 | Autor: Agencije

"Čudotvorna" krema potpuno ispravlja bore u sekundi

Svaka kozmetička kompanija ima poneki proizvod za koji tvrdi da smanjuje bore i "skida" nekoliko godina, ali istraživači sa Harvarda i Instituta za tehnologiju u Masačusetsu razvili su istinski efektivnu kremu koja stvara tanki sloj preko kože i potpuno je ispravlja.
"Čudotvorna" krema - Foto: Screenshot/YouTube
"Čudotvorna" kremaFoto: Screenshot/YouTube

Kao što je slučaj sa mnogim drugim proizvodima i do čudotvorne kreme su stručnjaci došli slučajno. Željeli su da naprave materijal koji bi mogao da se primjeni umjesto tradicionalnih flastera, jer se često dešava da se odlijepe, skinu ili prosto smetaju na koži.

Naučnici su htjeli efikasniji materijal, koji bi bolje prijanjao uz kožu, bio potpuno neprimjetan, omogućavao koži da diše, a ujedno je štitio i mogao potencijalno da na sebi ima hemikalije koje bi pomagale u zacijeljivanju.

Tako su razvili specijalnu kremu, nazvanu XPL (skraćeno od isprepletanog sloja polimera - cross-linked polymer layer). Stavlja se na kožu u dva prosta koraka. Prvi sloj je napravljen od komponenata polisiloksana, a na njega se dodaje katalizator od platine koji povezuje polimere i čini da formiraju snažan film na koži, koji je otporan na ispiranje i ostale vidove habanja do 24 časa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Materials". Funkcija kreme daleko prevazilazi trenutno odstranjivanje bora. Može bezbjedno da nanese medikamente i štiti kožu, posebno preko rana. Omogućava koži da diše, lako se odstranjuje i smanjuje sušenje kože.

Ali naučnici su otkrili da čudotvorni materijal takođe ispravlja bore, odnosno film prijanja za kožu i razvlači je čime daje efekat zategnutosti.

Kada je najvitalnija, ljudska koža može da se razvuče i do 180 odsto svoje površine i bez problema vrati u normalno stanje. Ali nova krema može da se razvuče 250 odsto bez boranja ili oštećenja kada se vrati u prvobitno stanje.

Protokom vremena i starenjem, ljudska koža gubi na elastičnosti i mogućnosti da se vrati u prvobitno stanje, što uzrokuje neželjene efekte poput podočnjaka i bora. Tokom testiranja naučnici su otkrili da XPL je u stanju da „izglača“ područja opuštene kože ispod očiju, smanjujući podočnjake i dajući korisnicima mladoliki izgled.

Јoš nema riječi kada će se "magična" krema naći u prodavnicama u apotekama, ali razvoj će nastaviti biotehnološka kompanija "Living Proof" koja je već osnovala novu firmu "Olivo Laboratories" za dalji razvoj materijala i njegovo testiranje.