latinica  ћирилица
11/05/2016 |  08:47 ⇒ 09:08 | Autor: Index.hr

Sutra presuda Merčepu za zločine nad Srbima 1991.

Ratnom pomoćniku ministra unurašnjih poslova Tomislavu Merčepu u četvrtak bi, nakon četverogodišnjeg suđenja, na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo da bude izrečena presuda za ratni zločin nad srpskim civilima 1991.
Tomislav Merčep - Foto: Pixsell
Tomislav MerčepFoto: Pixsell

I dok Tužilaštvo, imajući u vidu težinu i posljedice zločina za koja ga terete, za Merčepa traži primjerenu kaznu, njegova obrana tvrdi da ga treba osloboditi jer nedjelo nije dokazano.

Merčepov advokat Marko Ujević rekao je u završnoj riječi da na suđenju nije dokazan komandni lanac između Merčepa i komandanta na području Pakračke poljane, gdje je bio zatočen dio civila pa se ne može izvesti ni zaključak da je Merčep bio faktiči komandovao.

Tužilac Silvio Sušec smatra da je u dokaznom postupku bez sumnje utvrđeno da je Merčep u svom postupanju ostvario sva obilježja krivičnog djela protiv civilnog stanovništva, što su, osim uvida u dokumentaciju potvrdili i brojni svjedoci, među kojima su i preživjele žrtve zločina iz 1991.

Iako nema dokaza da je Merčep bio formalni komandant rezervne jedinice MUP-a, čiji su pripadnici nezakonito hapsili, pljačkali, zlostavljali i ubijali civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja, tužilaštvo smatra da je dokazano da je on bio faktički zapovjednik i neosporni autoritet.

Optužnica protiv Merčepa koga je iotužnica na početku suđenja teretila da je naredio zločine izmijenjena je prošlog jula, nakon više od tri i po godine suđenja, pa sada očekuje presudu zbog optužbi da pripadnike jedinice nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima.

Pripadnici te formacije, tvrdi tužilaštvo, nisu bili upoznati o svojim obavezama koje proizlaze iz normi međunarodnog i humanitarnog ratnog prava, čime im je Merčep "dao prećutno odobrenje za takvo postupanje i za vrijeme dok nije bio na terenu".

Tužilaštvo ga tereti da je znao za nezakonita postupanja jedinice poznate kao "merčepovci" koja je toom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. "Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito zarobili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep od početka postupka tvrdi da nije kriv, a poriče i da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.