latinica  ћирилица
12/05/2016 |  18:48 | Autor: SRNA

Linta: Presuda Merčepu ruganje istini i pravdi

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da presuda zagrebačkog suda, kojom je ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep osuđen na pet i po godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima, predstavlja vrijeđanje žrtava i njihovih porodica i ruganje istini i pravdi.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Ističući da je ova presuda ponižavajuće sramotna, Linta podsjeća da je u logoru na Pakračkoj poljani, prema podacima Udruženja "Veritas", ubijeno oko 300 Srba, koji su dovođeni sa šireg područja Slavonije i Zagreba, gdje su mučeni, a zatim likvidirani.

"Ova presuda je još jedan dokaz da je hrvatskoj pravosuđe etnički motivisano i pristrasno i da krši međunarodne obaveze u vezi sa kažnjavanjem ratnih zločina. Јoš jednom je potvrđena činjenica da hrvatski sudovi u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke aršine - daleko strože za Srbe, a mnogo blaže za Hrvate", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je apelovao na evropskog komesara za pravosuđe Veru Јurovu da zahtjeva od Vlade Hrvatske da ispuni svoje preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju iz 2011. godine koji se odnose za kažnjavanje naredbodavaca i počinioca zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Linta je ukazao da je Hrvatska jedina članica EU, koja ne kažnjava ratne zločince iz reda sopstvenog naroda u skladu sa načelima pravde i istine.

"Time Hrvatska daje podstrek ostalim potencijalnim zločincima da se isplati činiti zločin, što predstavlja uvod u nestabilnost u regionu i šire. Osim toga, Hrvatska postaje negativan primjer svima u Evropi koji bi svoje pogrešne političke ciljeve o etničkim čistim državama hjeli da ostvaruju ratom, nasiljem i ubistvima nedužnih ljudi", naveo je Linta.