latinica  ћирилица
13/05/2016 |  13:37 ⇒ 13:52 | Autor: Press

Pres saznaje: Soroš finansira proteste opozicije u Republici Srpskoj (FOTO)

Redakcija Presa u posjedu je dokumenta koji potvrđuje da poznata fondacija “Otvoreno društvo“, a čiji je osnivač i glavni finansijer kontroverzni američki biznismen mađarskog porijekla, DŽordž Soroš, direktno finansira organizaciju protesta opozicije u Republici Srpskoj, i to u ukupnom iznosu od skoro pola miliona američkih dolara.
DŽordž Soroš (foto: © AP Photo/ Kevin Wolf) -
DŽordž Soroš (foto: © AP Photo/ Kevin Wolf)

Kao što možete vidjeti u dokumentu, navodi Pres, Soroševe dotacije opoziciji u Republici Srpskoj su raspoređene po regijama, a sudeći po imenima, očito je da su u sam projekat uključeni samo ljudi od najvećeg povjerenja.

Tako je hercegovačka regija dobila 47.400 američkih dolara, sarajevska 97.000, semberska 97.700, dobojska 37.500 i na kraju banjalučka, 214.000 američkih dolara.

Dokument fondacije “Otvoreno društvo“ (foto: pressrs.ba)

U pitanju je ukupan iznos od čak 486.600 dolara, što je kada se prevede u domaću valutu, nešto malo manje od 840.000 KM.

Na kraju dokumenta piše: "Molimo vas da nam dostavite konačno odobrenje. Očekuje se da će se protesti u Banjaluci dogoditi sredinom maja 2016. godine."

Soroševa fondacija je na ovim prostorima najpoznatija po finansiranju i obučavanju opozicije u Srbiji devedesetih godina, kao i po finansiranju i organizaciji protesta i rušenja vlasti Viktora Јanukoviča u Ukrajini.

Fondacija “Otvoreno društvo“ je najaktivnija na područjima gdje je na vlasti politička struktura koja ne odgovara interesima SAD-a, a koju nije moguće pobijediti na izborima.