latinica  ћирилица
13/05/2016 |  17:38 | Autor: SRNA

Svjedočili o mučenjima u "Musali" kod Konjica

Na suđenju za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica, zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su pred Sudom da su bili psihički, fizički i seksualno zlostavljani za vrijeme zatočeništva u objektu "Musala" u Konjicu 1993. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Zaštićeni svjedok Tužilaštva S-3 ispričao je da je u julu 1993. godine zarobljen sa komšijama u mjestu u kojem je živio na području opštine Fojnica, odakle je odveden u školu u Dusini, a potom u "Musalu" u Konjicu, gdje je ostao 105 dana.

- Izašli smo iz kombija i na samom ulazu u objekat dočekao nas je muškarac koji se predstavio kao Edhem Žilić. Rekao nam je da je upravnik tog zatvora. Njegove crne čizme dobro pamtim, a njega i njegovo ime nikada neću zaboraviti - rekao je S-3.

On je dodao da su kod Žilića u kancelariju često dovođeni zatvorenici na ispitivanje, te da je Žilić jednom prilikom od njega i još trojice zatvorenika tražio da priznaju da su silovali dvije sestre u selu Dusina.

- Odmah smo bili brutalno prebijeni. Upravnik me je prvi udario. Јedan udarac nogom u rebra, jedan u bubreg i ja sam već izgubio svijest. Kad sam došao sebi, uzeo mi je glavu i udarao o zid. Želio je da priznamo silovanje koje nismo počinili - rekao je S-3 i dodao da su ga, osim Žilića, tukli i stražari.

On kaže da su nakon određenog vremena sva četvorica priznali da su počinili silovanje jer nisu imali drugi izbor, javlja Birn.

- Moje tijelo i moj mozak jednostavno nisu mogli da prihvate da jedan čovjek može drugom da uradi takva zvjerstva. Vjerujte, toliko patnje i bola nisam mogao da izdržim i priznao sam da smo izvršili silovanje, misleći da će nas tada ostaviti na miru. Međutim, ispalo je još gore - prisjetio se S-3.

On je istakao da jedan petak 13. iz 1993. godine nikada neće zaboraviti. Kako je naveo, taj dan su stražari Ibro Macić i Osmo došli po njih četvoricu i odveli ih u drugi dio zgrade, u prostoriju u kojoj je bila naložena vatra. Uz batine i udarce, naredili su im da kleknu i da se skinu goli, te da se međusobno oralno zadovoljavaju.

- Morali smo to uraditi. Sve vrijeme te udaraju, a ti od straha i bola nemaš nikakve mogućnosti da kažeš "ne". U tom momentu mi nismo bili ljudska bića. Mog rođaka i mene tjerali su da se međusobno zadovoljavamo. Nikada, za sve ove godine nakon zarobljeništva, mi se više nismo vidjeli - kaže S-3.

On je istakao da su ih iste večeri oborili gole na pod i drvenim užarenim letvama pržili po genitalijama. Nakon toga S-3 je odveden u svlačionicu, gdje su ga nakon prženja Ibro Macić i Osman prebacili preko jednog stola, te mu gurali metalnu cijev u zadnji dio tijela.

- To je bol koju ljudsko tijelo i mozak ne može da definiše. To je bol koju ja prije toga u životu nisam osjetio. Naši krici su te noći odjekivali "Musalom" - rekao je S-3 i dodao da su tokom maltretiranja sva četvorica nekoliko puta padali u nesvjest.

S-3 je dodao da te noći nije vidio optuženog Žilića, ali da je njegova kancelarija pored koje su prošli bila otvorena.

Ljekarsku pomoć nisu dobili i bolničar Mario, koji je bio zarobljenik, čistio im je rane koje su počele da se gnoje.

- Nakon razmjene u Mostaru, poslije 100 dana zatočeništva, otišao sam van BiH. Nisam se nikada liječio, iako su ostale psihičke posljedice. Bilo me je sramota da bilo kome ispričam šta mi se desilo, tako da moja familija, moji prijatelji, pa ni moja žena, ne znaju o ovome ništa - kaže S-3.

Prema optužnici, Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane "Musala" u Konjicu.

Pred Sudom BiH, Ibro Macić je pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora za zločine počinjene na području Konjica.

Na današnjem ročištu, iskaz je dao i zaštićeni svjedok S-4, koji je sa S-3 bio fizički i seksualno maltretiran u "Musali".

- Ne mogu reći da je Žilić te noći bio u "Musali", ali je morao znati šta se dešava. Ako ništa, ujutro nas je vidio modre kako hodamo četvoronoške kao životinje. Samo nas je pogledao, cinično se nasmijao i izašao iz prostorije - rekao je S-4.

Tokom unakrsnog ispitivanja S-4 je naveo da mu nije poznato da je na Žilićevu molbu doveden bolničar Mario i da je Žilić napisao izvještaj o dešavanjima te noći i tražio da se događaj ispita.

- Nisam čuo da je bilo ko od stražara pred upravnikom za to odgovarao. Lično smatram da je Žilić bio najodgovrnije lice za to jer je sve znao, a ništa nije preduzeo da se to promijeni - naglasio je S-4.

Nastavak suđenja zakazan je 2. juna.