latinica  ћирилица
14/05/2016 |  09:41 | Autor: SRNA

Granična policija ne dozvoljava prolazak autobusa "Zavetnika"

Predsjednik Srpskog sabora "Zavetnici" Stefan Stamenkovski rekao je Srni da Granična policija BiH na Graničnom prelazu Rača ne dozvoljava prolazak autobusu sa aktivistima "Zavetnika".
Granični prelaz Rača - Foto: RTRS
Granični prelaz RačaFoto: RTRS

"Nekoliko automobila sa članovima i rukovodstvom pokreta su prešli preko prelaza Rača, međutim, kada je došao autobus /sa aktivistima 'Zavetnika'/ koji je tehnički potpuno ispravan i imao je svu dokumentaciju, oni su po svaku cenu tražili razlog da ne dozvole /njegov prolazak/", rekao je Stamenkovski.

Kao izgovor da ne dozvole prolazak autobusa, kaže Stamenkovski, policija je navela da jedna osoba koja se nalazi na spisku nije u autobusu, i dodaje da se obično u tim situacijama to ime prekriži, a autobusu odobri prolazak.

On je rekao da su mu u neformalnom razgovoru predstavnici Granične policije BiH rekli da "oni svakako autobus moraju da vrate".

"Činjenica je da vlasti na nivou BiH ni po koju cenu ne žele da u Republiku Srpsku prime one koji žele da pokažu solidarnost sa srpskim narodom u Republici Srpskoj koji se nalazi pod izuzetnim pritiscima, koji je ugrožen i kome preti državni udar, koji se po svoj prilici instruiše iz Sarajeva iz zapadnih ambasada u BiH", rekao je Stamenkovski.

On je potvrdio da se taj autobus i dalje nalazi na graničnom prelazu Rača.

"Više od dva sata pokušavali smo da nađemo kompromisno rešenje, jer ne postoji razlog da se autobus ne primi /u Republiku Srpsku/, ali ovo je očigledno volja vlasti na nivou BiH da ne dozvole da se pristalice 'Zavetnika' kao jedne političke opcije iz Srbije pojave na mitingu podrške predsedniku /Miloradu/Dodiku i rukovodstvu Republike Srpske, a pre svega građanima Srpske da se očuva Republika Srpska", rekao je Stamenkovski.

Čelnici opozicije koja danas u Banjaluci organizuje proteste pod nazivom "Oslobodimo Srpsku" u nekoliko navrata su Srpski sabor "Zavetnici" okvalifikovali kao ekstremističku organizaciju u Srbiji.