latinica  ћирилица
15/05/2016 |  07:36 ⇒ 11:30 | Autor: sputniknews.com

Ukrajina počinje da diže veliki zid na granici s Rusijom

Počeli su inženjersko-tehnički radovi na izgradnji „Zida“ na granici s Ruskom Federacijom u Luganskoj oblasti, saopštio je zamenik ministra za pitanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Georgij Tuka u razgovoru za televizijski kanal „112 Ukrajina“.
Ukrajina-granica (foto: © Sputnik/ Valerij Meljnikov) -
Ukrajina-granica (foto: © Sputnik/ Valerij Meljnikov)

„Već su stigli timovi geologa i geodeta. U toku su ispitivanje sastava tla, pripremni radovi za tehničke zadatke, rade dvije velike grupe duž linije razgraničenja. Već su prijavljene dvjie parcele koje su poljoprivrednici, uprkos upozorenjima, zasijali žitaricama. Radovi će ipak biti nastavljeni“, izjavio je Tuka.

On je dodao da svi objekti mogu da budu izgrađeni u planiranom roku, „ukoliko bude dovoljno finansijskih sredstava“.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko ranije je izjavio da će Kijev na granici s Rusijom, ukoliko to bude bilo potrebno, podići savremeni moćni kompleks odbrambenih objekata.

Kasnije je bivši ukrajinski premijer Arsenij Јacenjuk objavio da počinje izgradnja „realne državne granice s Ruskom Federacijom“ i da je projekat dobio naziv „Zid“ (kasnije je Јacenjuk predložio da se nazove „Evropska kapija“).

Mediji navode da će granica biti obezbijeđena protivtenkovskim rovovima, osmatračnicama visokim 17 metara, sredstvima za nadzor, signalizaciju i odbranu, kao i specijalnim punktovima za graničare. „Zid“ namjeravaju da podignu u roku od tri godine. Јacenjuk je u februaru izjavio da je program ispunjen 20 odsto.