latinica  ћирилица
17/05/2016 |  17:45 ⇒ 17:49 | Autor: SRNA

Nikolić: Principijelan stav Alžira o nepriznavanju Kosova

Predsjednik alžirskog parlamenta Muhamed Larbi Uld Kelifa rekao je na sastanku sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da su stabilnost i poštovanje međunarodnog prava preduslov razvoja i da je poštovanje tog principa osnov za stav Alžira da ne prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Nikolić, koji se nalazi u posjeti Alžiru, istakao je da je, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Srbiji značajna podrška prijatelja širom svijeta i da je zato zahvalna zbog principijelnog stava Alžira, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

U saopštenju se navodi da se Nikolić sastao i sa premijerom Alžira Abdelmalekom Selalom i da su se sagovornici saglasili da je mnogo učinjeno za razvoj dobrih odnosa između Alžira i Srbije, ali da ima još prostora za njihovo unapređenje.

Selal je precizirao da je Alžir zainteresovan za saradnju sa Srbijom u domenu poljoprivrede, namjenske industrije i novih tehnologija.

"S druge strane, Alžir može Srbiji da pomogne u domenu energetske stabilnosti", rekao je Selal.

On je predložio da se Srbija i Alžir zajedno usmjere na projekte okrenute tržištima afričkih zemalja, ocijenivši da je Afrika kontinent u usponu.

U prisustvu Nikolića i Selala, predstavnici Srbije i Alžira potpisali su nekoliko bilateralnih sporazuma.

Potpisan je Program o saradnji u oblasti kulture između Vlade Srbije i Alžira za 2016., 2017. i 2018. godinu, Protokol o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Instituta za diplomatiju i međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Alžira, kao i Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne bibilioteke Alžira.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u oblasti informacionih tehnologija između Nacionalne agencije za promociju i razvoj tehnoloških parkova Alžira i Naučno-tehnološkog parka Beograd.