latinica  ћирилица
18/05/2016 |  07:37 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o RTRS-u (VIDEO)

Poslanici su i u večernjem dijelu zasjedanja razmatrali izmjene zakona o RTRS, ali je opozicija ponovo, umjesto o odredbama zakona, svoju diskusiju iskoristila da kritikuje uređivačku politiku RTRS-a. Kažu da za ovaj Prijedlog zakona neće glasati. Poslanici SNSD-a još jednom su ponovili da RTRS-u nije potrebna prinudna uprava koju su danas tražili iz opozicije.
Svečana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske - Foto: RTRS
Svečana sjednica Narodne skupštine Republike SrpskeFoto: RTRS

19.45 - Nakon diskusije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske poslanici su počeli raspravljati o Nacrtu zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju a raspravu će nastaviti sutra u 10 časova.

Nacrtom zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o kojem je večeras započeta rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uređuje se djelatnost osnovnog vaspitanja i obrazovanja kao dio jedinstvenog vaspitno-obrazovnog sistema Srpske.
Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je da je ovim zakonskim rješenjem definisano da je osnovno vaspitanje i obrazovanje djelatnost od opšteg društvenog interesa, da traje devet godina, te da se paralelno sa sticanjem osnovnog vaspitanja i obrazovanja može sticati i muzičko i baletsko vaspitanje i obrazovanje.

Nacrtom ovog zakona propisano je da se nakon završenog devetog razreda vrši provjera učeničkih dostignuća - mala matura, pismenim putem rješavanjem testova, a programom male mature se određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, te da malu maturu sprovodi Republčki pedagoški zavod.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o ovom nacrtu zakona.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o visokom obrazovanju, o željeznicama Republike Srpske, o mirnom rješavanju radnih sporova, o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji.

18.30 - Poslanik SNSD-a Vanja Bajić izjavio je večeras da se tokom diskusija o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske ne vodi računa o glavnoj stvari u tom aktu, a to je formiranje drugog programa RTRS-a.
On je tokom skupštinske rasprave rekao da glasanje protiv ovog zakona predstavlja izdaju, jer je to rušenje institucija Republike Srpske sagledano u tome da se sprečava razvoj RTRS-a.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić upozorio je Bajića da ne koristi kvalifikacije kao što su nazivanje nekog izdajnikom, a pogotovo ljude koji imaju dignitet i koji su ratovali za Republiku Srpsku.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo dobio je opomenu zbog diskusije u kojoj se direktno obratio poslaniku SNSD-a Luki Petroviću tražeći da se izvini narodu, jer je nazvao izdajnicima sve one koji će prisustvovati protestima u organizaciji Saveza za promjene.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da je gotovo sa ovakvim replikama i da se rasprava vraća u okvire redovne diskusije.

18.10 - Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je danas da se tokom diskusije o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske rasprava vodila samo o jednom segmentu programa - informativno političkom, dok ostali segmenti nisu uopšte spomenuti.
Poslanik NDP-a Krsto Јandrić rekao je da se izmjenama Zakona o RTRS-u Programskom savjetu uskraćuje pravo da podnosi izvještaje Narodnoj skupštini o povredi programskih načela i programskih ograničenja i da tu ulogu preuzima isključivo Upravni odbor RTRS-a.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić smatra da su izmjene ovog zakona samo kozmetičke prirode i da su nepotrebne, nazvavši uređivačku politiku ovog javnog servisa "skaradnom".

Poslanik SNSD-a Zoran Adžić postavio je pitanje da li je Radio-televizija Srbije /RTS/ režimska ako svako veče da prilog o svom premijeru /Aleksandru Vučiću/ ili prilog sa predsjednikom /Tomislavom/ Nikolićem.

17.20 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske.

15.29 - Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je da je skupštinska opozicija uputila u skupštinsku proceduru prijedlog amandmana kojim se traži prinudna uprava u Radio-televiziji Republike Srpske. "Prinudna uprava, prema našem prijedlogu, biće 120 dana. U roku od 30 dana Kolegijum Narodne skupštine treba da donese sve potrebne akte koji bi definisali komisiju koja bi pripremila prijedlog zakona o RTRS-u", rekao je Govedarica tokom skupštinske pauze.

14.50 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je legitimno pravo opozicije da traži uvođenje prinudne uprave u Radio-televiziju Republike Srpske, ali da toga neće biti."Nije to samo zahtjev opozicije u Srpskoj. Isti takvi zahtjevi iznose i opozicije u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. To je njihov legalan zahtjev samo od toga nema ništa", rekao je Višković novinarima tokom skupštinske pauze.

14.19 - Pauza u NSRS do 17.00 časova. Poslanik SNSD-a Luka Petrović upitao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske kako to da se BN televizija finansira sredstvima lokalnih zajednica i da li to znači formiranje paralelnog javnog servisa.

13.22 - Narodna skupština Republike Srpske, nakon druge polučasovne pauze, nastavila je rad, raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske.

12.33 - Poslanik SP-a Zdenka Gojković rekla je da se izmjenama i dopunama Zakona o RTRS-u omogućava još veće približavanje standardima EU, a to je da sloboda izražavanja bude još dostupnija. Ona je, tokom diskusije u Narodnoj skupštini, rekla da će ove zakonske izmjene, prvenstveno ovlaštenja data Programskom savjetu RTRS-a i nov način izvještavanja o poslovanju, omogućiti detaljno informisanje o poštivanju principa rada.

Gojkovićeva je navela da Upravni odbor i Programski savjet ovog javnog servisa trebaju voditi računa o programskim principima, zabranama i ograničenjima.

Prema njenim riječima, ovaj zakon podstaći će RTRS da razvija druge televizijske i radijske programe, što će omogućiti veću ponudu raznih sadržaja.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da je besmisleno mijenjati Zakon o RTRS-u jer ne postoji praksa kod tog javnog servisa da radi nepristrasno i objektivno i zatražio da Narodna skupština imenuje prinudnu upravu u tom mediju.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković rekao je da se tokom diskusija, posebno poslanika opozicije, moglo čuti "sve i svašta, ali najmanje istine".

"Šta bi tek bilo da ovi /opozicija/ upravljaju RTRS-om? Ova vlast neće dopustiti da nestane ili se ugasi ovaj javni servi", naglasio je Višković.

Poslanik SNSD-a Zoran Adžić je rekao da je istina da predstavnici Saveza za promjene ne žele da učestvuju u programima RTRS-a, ikao ih pozivaju, a govore stalno da nisu zastupljeni u programu ovog javnog servisa.

U toku je skupštinska pauza od 30 minuta na zahtjev Kluba SNSD-a zbog oštre retorike tokom poslaničke rasprave.

11.46 - Opozicija je ponovo iznijela niz kritika na račun naše kuće. Tvrde da ne ispunjavamo osnovni zadatak javnog servisa, da smo jednostrani i da smo, saučesnici u kreiranju, kako kažu, neistinitih i “prljavih vijesti”.

Tvrde i da smo postali javni partijski sistem za obračun političkih neistomišljenika i da se pri tome koristimo falsifikovanjem, neprovjerenim informacijama što je često, kako ističu, na granici krivičnog djela ili jeste krivično djelo. Za njih smo faktor koji urušava dignitet i ugled Republike Srpske i traže ostavku generalnog direktora i rukovodećih ljudi u RTRS-u.

U koaliciji Domovina smatraju da nema dovoljno sadržaja posvećenih svim konstitutivnim narodima.

Poslanici vlasti svoju diskusiju posvetili su isključivo tekstu zakona, naglasivši da će Programski savjet i Upravni odbor biti zaduženi da kontrolišu da li se poštuju programski principi i načela. 

10.40 - Pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dijana Obradović izjavila je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpskeomogućava otvaranje drugog televizijskog programa, budući da ta medijska kuća za to ima produkcijske i kadrovske kapacitete.

Ona je, obrazlažući predložene zakonske izmjene u Narodnoj skupštini Srpske, navela da se njima propisuje da RTRS parlamentu Srpske najmanje jednom godišnje, zajedno sa finansijskim i izvještajem o reviziji finansijskog poslovanja, dostavi i izvještaj o radu Programskog savjeta.

Obradovićeva je istakla da se ovim zakonom preciznije definišu prava i obaveze Narodne skuštine prema RTRS-u i da se proširuju obaveze Upravnog odbora i Programskog savjeta.

Prema njenim riječima, Programski savjet prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih ovim zakonom, a u slučaju njihovog nepoštivanja u pisanoj formi obavještava Upravni odbor RTRS-a.

10.37 - Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske RTRS-u daje mogućnost otvaranja Drugog televizijskog programa, s obzirom na to da Radio-televizija Republike Srpske posjeduje produkcijske i kadrovske kapacitete za njegovo pokretanje.

Narodna skupština moći će da smijeni Upravni odbor RTRS-a kada se utvrdi da ne izvršava prava i obaveze utvrđene zakonom. Nova obaveza RTRS-a jeste da u okviru Izvještaja o programskim aktivnostima, koji zajedno sa finansijskim izvještajem, podnosi Narodnoj skupštini najmanje jednom godišnje - dostavi i Izvještaj o radu Programskog savjeta.

07.37 - Sinoć su poslanici po hitnom postupku razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Njima bi trebalo da bude omogućen premještaj srpskih zatvorenika iz federalnih zatvora na izdržavanje kazne u Republici Srpskoj.

Razlog za donošenje zakona jeste diskriminacija i tortura kojoj su Srbi izloženi u kazneno-popravnim zavodima, posebno u Zenici.

Izvor: RTRS/Srna