latinica  ћирилица
18/05/2016 |  09:04 | Autor: sputniknews.com

Poljski predsjednik protiv „hladnog rata“ NATO-a i Rusije

Predsjednik Poljske Anžej Duda je izjavio da njegova zemlja nije zainteresovana za “hladni rat“ između NATO-a i Rusije.
Andžej Duda (Foto: Naszemiasto.pl) -
Andžej Duda (Foto: Naszemiasto.pl)

“Potreban nam je dijalog kako bi se smanjio rizik greške, izbegavanje konflikta i povećanje predvidljivosti u našim odnosima“, prenosi agencija PAP riječi predsjednika Anžeja Dude tokom posjete Italiji.

Po mišljenju Dude, saradnja sa Moskvom “ne treba ni na koji način da utiče" na sporazume unutar NATO-a po pitanju zajedničke odbrane. Osim toga, siguran je poljski predsjednik da dijalog treba da se gradi “na principima međunarodnog prava i poštovanja teritorijalne cjelovitosti svih zemalja".

Prošle nedjelje u Poljskoj je počela gradnja baze protivraketne odbrane SAD. Tada je Anžej Duda izjavio da takvi objekti “jačaju bezbjednost slobodnog svijeta".

Predstavnici Zapada su više puta izjavljivali da postoje prijetnje od strane Rusije. Upravo ovim alijansa objašnjava stalno povećanje snaga u istočnoj Evropi. Tako je početkom maja šef Pentagona Ešton Karter izjavio da NATO razmatra mogućnost raspoređivanja četiri bataljona u baltičkim zemljama i Poljskoj. Ruska strana stalno naglašavale da Moskva nije zainteresovana za konfrontaciju, ali da je spremna da pruži adekvatan odgovor.