latinica  ћирилица
18/05/2016 |  10:17 ⇒ 13:51 | Autor: RTRS

Gradiška: Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja (VIDEO)

Nizom manifestacija Međunarodni dan muzeja biće obilježen i u Zavičajnom muzeju Gradiška. Obilježavanje je počelo sinoć retrospektivnom izložbom akademskog slikara Mesuda Hodžića iz Prijedora.
Gradiška: Muzej -
Gradiška: Muzej

Mesud Hodžić slikarstvom se počeo baviti još kao učenik prijedorske Gimnazije. U galeriji Zavičajnog muzeja izložene su 23 slike, rađene pretežno tehnikom ulje na platnu.

- Volim raditi pejzaže i tu sam veoma dobar, ali isto tako volim raditi i mrtve prirode i ja se, kako bi rekao, sada u tim vodama i nalazim, rekao je on.

Tokom obilježavanja Dana muzeja muzejska djelatnost će biti približena i najmlađima. Za njih su organizovane radionice slikarstva i arheologije.

- Ove godine kao i prošle Zavičajni muzej ima nekoliko manifestacija vrlo značajnih, na neki način i tradicionalnih i bogat kulturni program, istakao je Dragan Matavulj, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Zavičajni muzej Gradiška organizovao je danas na platou ispred Kulturnog centra izložbu oldatajmera na kojoj je prikazano desetak starih i rijetkih automobila.

Obiležavanje dana muzeja u Gradišci završava se sutra promocijom knjige “Car Konstantin i rano hrišćanstvo”, mladog autora iz Banjaluke, Marka Romića.