latinica  ћирилица
18/05/2016 |  11:22 | Autor: TANЈUG

Kačinjski: Bil Klinton treba da ide kod psihijatra

Bivši poljski premijer i predsjednik vladajuće partije Јaroslav Kačinjski oštro je reagovao na izjavu bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona da je demokratija postala "previše problematična" u Poljskoj i Mađarskoj poručivši mu da bi trebalo da "posjeti psihijatra".
Јaroslav Kačinski - Foto: AP
Јaroslav KačinskiFoto: AP

Klinton je prošle nedjelje tokom govora u Nju DŽersiju, u znak podrške predsjedničkoj kampanji supruge Hilari, rekao da nije bilo SAD i pobjede u hladnom ratu, te dvije istočnoevropske zemlje ne bi bile slobodne i demokratske.

Klinton je otišao toliko daleko da je rekao i da su Poljska i Mađarska sada shvatile da je ta demokratija "previše problematična" i razvile sklonost ka autoritarizmu samo zato što je američki uticaj na unutrašnju politiku tih zemalja nestao.

Takođe je rekao da Budimpešta i Varšava žele "diktaturu poput Putinove".

Kačinjski je odgovorio Klintonu da bi trebalo da posjeti psihijatra, prenosi RT.

"Ako neko kaže da u Poljskoj nema demokratije, to znači da njegovo stanje zahtjeva medicinsko ispitivanje" rekao je Kačinjski, prenosi Tas s.

On je dodao da su mediji, različiti faktori u svijetu izazvali situaciju ogromnog nerazumjevanja.

"Možda to utiče na svijest bivšeg predsjednika SAD. U suprotnom, to ne mogu da objasnim", zaključio je Kačinjski.

Reagujući na Klintonovu izjavu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je rekao da "niko, čak ni Bil Klinton, ne može sebi da dozvoli da na ovakav način uvrijedi mađarski narod".

Sijarto je rekao i da "mađarsku vladu biraju Mađari na demokratskim izborima, čak i kada se njihov izbor ne dopadne Klintonu".