latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:27 | Autor: sputniknews.com

Nulandova: SAD neće priznati izbore u Donbasu

Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da se juče sastala u Moskvi sa pomoćnikom predsjednika Rusije Vladislavom Surkovim i ocijenila svoje konsultacije u ruskoj prestonici kao konstruktivne.

Nulandova je rekla novinarima da je razgovarala o jačanju bezbjednosti na istoku Ukrajine i drugim aspektima realizacije Minskog sporazuma.

“Јuče smo se zadubili u sve aspekte Minskih pregovora, kako možemo ojačati bezbjednost, poboljšati pristup OEBS-a, napredovati u političkim obavezama, uključujući pripreme za izbore u Donbasu“, rekla je Viktorija Nuland na kraju konsultacija sa pomoćnikom predsjednika Rusije Vladislavom Surkovim.

Prema riječima predstavnika Stejt departmenta, SAD žele da konflikt na jugoistoku Ukrajine bude riješen što prije. Pritom, Vašington ne priznaje izbore u Donbasu ako se oni održe van Minskog sporazuma. Nulandova je takođe uvjerena da će se realizacija sporazuma pozitivno odraziti na odnose SAD i Rusije.

Iako SAD nisu učesnice “normandijskog formata“, one rade paralelno i sa Kijevom i sa Moskvom, dodala je pomoćnica Stejt departmenta.

Nuland je rekla da je imala susret sa zamjenikom šefa diplomatije Rusije Sergejom Rjabkovom. Diplomate su razgovarale o bilateralnim odnosima.

“Odlazim kući nakon konstruktivne runde razgovora. To je veoma važno, održavati razgovore, pokušati da se zajednički riješe problemi“, naveo je diplomata na kraju posjete Moskvi.