latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:40 | Autor: RTS

SAD vode istragu o umješanosti ruskih vlasti u doping aferu

Američko tužilaštvo započelo je istragu o učešću više ruskih atletičara u doping programu kojeg je finansirala država. Vijest o otvaranju istrage potvrdili su neimenovani izvori koji su željeli da ostanu anonimni. Prema prošlogodšnjim navodima Svjetske anti-doping agencije (WADA), u Rusiji je otkrivena organizovana doping mreža koju je finansirala država.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Istragu je pokrenulo Vrhovno tužilaštvo SAD i ona će obuhvatiti sportiste, zvaničnike ruske Vlade, institucije za borbu protiv dopinga i sve koji bi mogli imati koristi od te afere, prenosi Njujork tajms.

Izvori bliski istrazi potvrdili su agenciji Asošijejtid pres da FBI učestvuje u rasvjetljavanju doping skandala u Rusiji.

Istragu će voditi istražitelji iz tima koji je radio u okviru istrage o dopingu koju je sprovela FIFA.

Prema prošlogodšnjim navodima Svjetske anti-doping agencije, u Rusiji je otkrivena organizovana doping mreža koju je finansirala država. Grigorij Rodčenkov, bivši čelnik ruske laboratorije za kontrolu dopinga koji živi u Los Anđelesu, priznao je da je tokom kontrole učesnika Olimpijskih igara u Sočiju zamijenjivao pozitivne uzorke urina za čiste uz pomoć pripadnika ruske bezbjednosne službe.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko potvrdio je u kolumni za britanski Sandej tajms da u Rusiji postoji problem sa dopingom i da je to "sramota", ali je negirao umješanost ruske vlade, dok su drugi ruski zvaničnici britanskom listu zaprijetili tužbom.

Tek 17. juna znaće se da li Ruska atletska federacija ispunjava kriterijume za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.