latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:58 | Autor: SRNA

"Neustavne odredbe pravilnika o organizaciji radnih mjesta opštinske uprave Kostajnica"

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da dijelovi odredaba člana i pojedine odredbe Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta opštinske uprave Kostajnica nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i zakonima.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ustavnog suda Republike Srpske saopšteno je da su dijelovima neusaglašenih odredaba osporenog Pravilnika propisani uslovi za obavljanje pojedinih poslova u okviru opštinske uprave koji su u suprotnosti sa zakonom utvrđenim uslovima.

"Neustavnom i nezakonitom oglašena je i odredba kojom je načelniku opštine dato ovlašćenje da određuje poslove i zadatke koji predstavljaju tajnu i koji se ne mogu objavljivati, s obzirom na to da je zakonom takvo ovlašćenje dato skupštini jedinice lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Istom odlukom utvrđeno je da je nesaglasna Ustavu i odredba kojom je propisano da će se postupci u vezi sa zasnivanjem i prestankom radnog odnosa koji su započeti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika okončati po odredbama istog pravilnika jer je njome, prema ocjeni Suda, povrijeđena ustavna garancija o zabrani povratnog dejstva opštih akata.

Ustavni sud utvrdio je da Odluka o komunalnim taksama Skupštine grada Bijeljina nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o komunalnim taksama, jer je njen donosilac izašao iz okvira zakonskih ovlašćenja, imajući u vidu da Zakon o komunalnim taksama ne daje mogućnost lokalnim skupštinama da samostalno utvrđuju druge kriterijume za određivanje različite visine komunalne takse za isti predmet taksene obaveze, mimo uslova koje on propisuje.

Ustavni sud je kao i više puta do sada iz identičnih razloga utvrdio da Statut Јavne zdravstvene ustanove "Apoteka Foča" nije u saglasnosti sa Ustavom, jer je određeno da Statut stupa na snagu danom donošenja, a ne osam dana od dana njegovog objavljivanja kako to zahtijeva Ustav.

Ustavni sud nije utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o uređunju prostora i građenju, kao i neustavnost i nezakonitost osporenih podzakonskih akata.