latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:19 | Autor: SRNA

Gavranović: Komarica svojim izjavama pokušava da opravda posjetu Blajburgu

Banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović ocijenio je da biskup Franjo Komarica, upoređujući Banjaluku sa Blajburgom, pokušao da opravda svoju posjetu ovom austrijskom gradu, gdje je predvodio vjerski obred onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata po Banjaluci činili zvjerstva.
Slobodan Gavranović, gradonačelnik Grada Banjaluka - Foto: RTRS
Slobodan Gavranović, gradonačelnik Grada BanjalukaFoto: RTRS

"Nezapamćeni zločini u ime vjere, u kojima su monstruzno ubijana djeca i goloruko stanovništvo samo zato što su Srbi, nikako se ne mogu porediti sa onim što se dešavalo u našoj novijoj istoriji", rekao je Gavranović.

On smatra da se time vrijeđaju svi ljudi dobre volje koji žele da grade suživot u Banjaluci i omalovažava trud koji se čini u tom pravcu.

"I kao što i sam biskup Komarica zna, vrata Gradske uprave i mog kabineta otvorena su za sve koji rade na pomirenju i uspostavljanju tolerancije, bez obzira na to kako se oni zvali ili kom narodu pripadali", poručio je Gavranović.

On je ocijenio da revizija istorije nikada i nikome nije donijela ništa dobro, a rane su još svježe, kao i pamćenje malobrojnih preživjelih sa Drakulića, Stare Gradiške, Јesenovca i drugih stratišta srpskog naroda.

"Zato smatram da je u interesu svih naroda koji žive na ovim prostorima da se tih žrtava sjećamo sa dužnim poštovanjem. A mi, nosioci javnih funkcija i predstavnici vjerskih zajednica, treba da radimo na pomirenju, gradimo bolju budućnost i pazimo šta činimo i govorimo", naglasio je Gavranović.

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu sa događajima u Banjaluci tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH.