latinica  ћирилица
18/05/2016 |  16:11 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Učesnici "Lut festa" na izletu u pećinu Orlovača (VIDEO)

Lut fest, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Istočno Sarajevo za goste i učesnike festivala organizuje turističku posjetu Pećine „Orlovača“ i na taj način promoviše značajne turističke potencijale grada.
Lut fest-izlet u pećinu Orlovača - Foto: RTRS
Lut fest-izlet u pećinu OrlovačaFoto: RTRS

Kultura i turizam u slavi prirodne ljepote – ovako se najkraće može opisati izlet učesnika ovogodišnjeg Lut festa u pećinu Orlovača nadomak Pala. Granice za umjetničko stvaralaštvo – ne postoje.

Vitomir Mitrić, direktor Lut festa ističe da im je ovim izletom bila namjera da pokažu da život u pećini postoji i za lutkarstvo.

Јelena Đorđević, iz Pozorišta lutaka Niš  iznenađena  je ovim neobičnim ambijentom. Kaže da prvi put izvode predstavu u ovakvom okruženju. Ljepota pećinskog nakita, pogotovo impresivni sudari stalaktita i stalagnita, odnosno takozvani njihovi poljupci, umjetnike su već pobudili na stvaralaštvo.

Pored impresija koje je ostavila jedinstvena pećina Orlovača, učesnici Lut festa, ipak priznaju da je najbolje iskustvo doživljaj lutkarstva na našim prostorima, za koje imaju samo riječi hvale.

I vi se večeras možete uvjeriti u to gledajući predstavu "Ljepotica i zvjer" Pozorišta lutaka iz Mostara.