latinica  ћирилица
18/05/2016 |  17:42 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Godišnjica od smrti Boška i Admire, sarajevskih Romea i Јulije (VIDEO)

Nakon što je i Haški tribunal, u odluci prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao, da su muslimanske snage u ratu ubijale vlastito stanovništvo, a za to optuživali Srbe, dokaz je i ubistvo sarajevskog Romea i Јulije. Boško Brkić Bato i Admira Ismić ubijeni su na današnji dan prije 23 godine u pokušaju da pobjegnu na tada srpsku teritoriju. Godinama je za ovaj zločin optuživana srpska strana, a ispostavilo se da su ubice pripadnici tajne muslimanske terorističke jedinice ŠEVE.
Boško i Admira - Foto: RTRS
Boško i AdmiraFoto: RTRS

Bili su djeca Sarajeva. Boško i Admira - Srbin i Muslimanka. Vjerovali su da njihova ljubav može da pobijedi svako zlo. Čak i u ratu, sanjali su zajedničke snove. Ali, prevarili su se. Zlo rodnog grada nadjačalo je njihovu ljubav. Zbog Admire je Boško 1992. iz grada na Miljacki ispratio roditelje i starijeg brata. Godinu dana je nosio preteško ratno breme Srbina u Sarajevu. A onda su zajedno odlučili da pobjegnu na srpsku teritoriju.

"To da pođe bila je njena odluka. Mislila je da je ljubav jača i od smrti", kaže Admirina majka.

Sa obje zaraćene strane bijeg je bio dogovoren preko Vrbanja mosta – tada Ničije zemlje. Ali, Sarajevo je pogazilo dogovor.

"Čitava je linija znala, svaki vojnik, je znao, da oni prelaze -jedna Muslimanka i jedan Srbin. Vidio sam ih . Batina djevojka je mahala torbom, držali su se za ruku. Najednom ih je presjekao rafal i legli su zagrljeni jedno pored drugog, na mjestu mrtvi", izjavio je očevidac Saša Bogdanović.

Pogođeni su u leđa, sa zgrade Steleksa, a muslimanskih položaja.

Milkan Gojković, takođe očevidac rekao je da je čuo dva kratka rafala. Bata je, kaže, odmah poginuo, a Admira je umrla nakon 15 – 20 minuta.

Zagrljena, njihova tijela nedjelju dana su ležala na Ničijoj zemlji. Ni Unprofor nije smio, ili nije htio da ih evakuiše.  Učinila je to srpska vojska. Ali je prethodno slika ljubavnika spojenih u poslednjem zagrljaju, obišla svijet. Sa njom i krivac kojeg je Sarajevo lažno identifikovalo.

Godinama kasnije stiglo je i javno priznanje. Zloglasna muslimanska jedinica Ševe i njen glavni egzekutor Nedžad Herenda, ubili su Romea i Јuliju.

Herenda i njegov pomagač, izvjesni Šošić, i ine ŠEVE, njihovi osnivači i naredbodavci – sve vodeći ljudi ratne muslimanske vrhuške i dalje su na slobodi. Njihovi brojni zločini sklonjeni su u najmračnije ladice pravosuđa.

Boško i Admira, Romeo i Јulija - metafora sarajevske ljubavi i multietičnosti sahranjeni su na gradskom groblju. Gotovo četvrt vijeka kasnije, Sarajevo nije doživjelo katarzu.