latinica  ћирилица
18/05/2016 |  19:19 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Počelo suđenje Milanu Mandiću i novinarima TV "Elta" (VIDEO)

Nastavljeno je suđenje žrtvi rata Milanu Mandiću, predsjedniku Saveza udruženja porodica nestalih Sarajevsko - romanijske regije kojeg sa urednicima i novinarima televizije “Elta”, Tužilaštvo BiH tereti za navodno izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
Suđenje Milanu Mandiću - Foto: RTRS
Suđenje Milanu MandićuFoto: RTRS

Pozivajući sa na Ustavom garantovano pravo slobode izažavanja, odbrana je negirala da su Mandićeve riječi “govor mržnje“, a zbog evidentnog medijskog rata koji je ovaj predmet već izazvao na društvenim mrežama, od Suda BiH zatražila je da se iz daljeg postupka izuzme javnost, o čemu će se sud izjasniti naknadno.

Isključenjem javnosti iz ovog predmeta odbrana temelji na potrebi da se preduprijedi javna rasprava o dokazima i svjedočenjima u sudnici. Tim prije što će na klupu za svjedoke sjesti 13 svjedoka koje predlaže Tužilaštva BiH. Riječ je o Nataši Kandić, Sonji Biserko, Sandri Orlović. Kao mogući oponent svjedocima Tužilaštva, pomenut je i Vojislav Šešelj.

Vlado Adamović, branilac Elta televizije, ističe da davanje takve mogućnosti može izazvati medijski rat koji će, kako je rekao, prouzrokovati više govora mržnje nego što je sadržina navodnog govora mržnje u ovom slučaju.

Odbrani nisu jasni ni razlozi na kojima je tužilac Izet Odobašić zasnovao optužnicu. Iznošenje opravdanih javnih mišljenja, pa čak i kada graniči sa govorom mržnje, ustavom je garantovano, podsjeća advokat Adamović.

"Nemojte zaboraviti da je sudija odbio optužnicu. Sudsko vijeće samo naznačilo da postoji osnov sumnje, što ne mora biti dovoljno za konačno presuđenje", kaže Adamović.

Zbog nedostatka dokaza sudija Branko Perić odbacio je optužnicu, ali je sudsko vijeće u sastavu Minka Kreho, Halil Lagumdžija i Željka Marenić udovoljilo želji podnosilaca tužbe, Muniri Subašić i Hatidži Mehmedović, koje se i u optužnici veličaju kao simboli udruženja žena “Majke Srebrenice“.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak, 30. maja, kada bi trebalo da budu ispitana dva svjedoka Tužilaštva BiH.