latinica  ћирилица
18/05/2016 |  21:40 | Autor: BETA

Palestinci otvorili muzej bez eksponata

Palestinski lideri su danas na Zapadnoj obali otvorili muzej posvećen kulturi Palestinaca iako nedostaje ono što se nalazi u takvim mjestima - eksponati.
Palestinci otvorili muzej - Foto: AFP/Getty images
Palestinci otvorili muzejFoto: AFP/Getty images

Muzej je građen više od dvije decenije i za to je potrošeno 24 miliona dolara, a inauguracija je proslavljena bez ijednog umjetničkog djela.

Nalazi se kraj Ramale i ima amifitetar, baštu i istraživačke centre, ali uprava nije mogla da se sporazumije o prvoj izložbi u tom zdanju pa su zidovi ostali potpuno goli.

Predsjedavajući muzeja Omar Katan je ocijenio da je završetak izgradnje zdanja važan simbol za Palestince, najavivši da će eksponati stići u junu.

Prvobitno je bilo planirano da tema prve izložbe bude iskustvo palestinskih izbjeglica, ali se od toga odustalo zbog nesporazuma između uprave muzeja i bivšeg direktora, navodi Bi-Bi-Si, čiji dopisnik komentariše da Palestinci sebe smatraju narodom bez domovine, a sada imaju muzej bez eksponata.

Predsjedavajući muzeja kaže da ne smatra sramotnim to neubičajeno otvaranje. Kada bude eksponata palestinski muzej će bilježiti priču palestinskog naroda i njihovog raseljavanje zbog stvaranja države Izrael 1948. godine.

Takođe će biti mjesto za izlaganje kolekcija privatnih porodičnih fotografija.

"Mi slavimo činjenicu da je završen na vrijeme. Slavimo bašte. Željeli smo da se držimo datuma. Mislim da je vrlo važno za nas psihološki da budemo u stanju da ostvarimo obećanja koje smo dali. Tako da smo odlučili da otvorimo sada umjesto da čekamo inauguralnu izložbu", rekao je Katan za AFP.

"Muzej će reći svijetu, čitavom svijetu, da smo mi ovdje, da smo mi još uvijek ovdje i da ćemo nastaviti tu da budemo i gradimo našu nezavisnu državu. Niko nam ne može poreći to pravo. Mi smo ovdje usađeni od praskozorja istorije," rekao je palestinski predsjednik Mahmud Abas na ceremoniji otvaranja.