latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:03 | Autor: SRNA

Mitrović: Najmanje što se od Komarice očekuje je izvinjenje

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović očekuje od biskupa Franje Komarice, koji je uporedio Banjaluku sa Blajburgom, da se izvini mještanima banjalučkih naselja Drakulić, Šargovac i Motika u kojima su ustaše 1942. godine počinile pokolj nad srpskim civilima.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

Mitrović je rekao u Banjaluci da je to najmanje što se od biskupa Komarice može očekivati.

Podsjetivši da su u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac i Motika ustaše 1942. godine ubile 2.300 nevinih srpskih civila, Mitrović kaže da je začuđen da "vjerski čovjek" može da pravi poređenje između Banjaluke i Blajburga.

"Ako je interes Komarice bio da se dodvori nekim desničarskim snagama u Hrvatskoj, to prelazi svaku mjeru. Nije on političar, nego duhovni, vjerski čovjek koji treba da radi na pomirenju", rekao je Mitrović.

On je upitao Komaricu da li razmišlja kako će nakon njegove izjave Hrvati, časni ljudi koji ovdje žive, da nastave suživot sa pravoslavnim komšijama koje su tokom Drugog svjetskog rata uspjele da prežive ustaški pokolj.

Podsjetivši da je Komarica rođen u mjestu u blizini Banjaluke, Mitrović je rekao da je banjalučki biskup dok je išao od kuće do škole u banjalučkom naselju Rosulje, te do samostana na Petrićevcu, prolazio kroz mjesta u kojima su ustaše zvjerski pobile Srbe, kao i pored kuća porodica koje su izgubile veliki broj članova u ustaškim pokoljima.

On je naveo da se njegova majka za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske morala pokrstiti i umjesto imena Dušanka uzeti ime Marica.