latinica  ћирилица
20/05/2016 |  09:45 | Autor: TANЈUG

OEBS razmatra slanje naoružane policije u Ukrajinu za izbore

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju razmatra mogućnost slanja naoružane policijske misije u Ukrajinu tokom izbora u ratom razorenom istočnom dijelu zemlje, ukoliko se sve strane sa tim usaglase, javlja AP.
OEBS u Ukrajini (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky) -
OEBS u Ukrajini (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky)

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je američkoj agenciji da je ta organizacija spremna da pošalje stotine policajaca, potencijalno naoružanih, kako bi osigurali da se glasanje odvija u bezbjednoj atmosferi.

"To bi bila policijska operacija pružanja pomoći u održavanju reda i mira u toj oblasti i... obezbjeđivanju okruženja kako bi izbori mogli da budu održani", precizirao je Zanijer.

Prema njegovim riječima, ta misija, čije uspostavljanje traži ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, mogla bi da djeluje zajedno sa lokalnim policijskim snagama u Donjecku i Lugansku kako bi se spriječile kriminalne antivnosti i međunarodnim posmatračima pomoglo da prate glasanje.

Misija bi mogla da bude raspoređena samo ako se obje strane u potpunosti obavežu na prekid vatre, navodi AP.

"To je komplikovan scenario, ali je svakako nešto što možemo da uradimo, ukoliko se svi usaglase", objasnio je Zanijer.

Rusija je, međutim, izrazila protivljenje takvoj misiji, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je ovo pitanje "vještačkim problemom" i rekao da bi nenaoružani posmatrači OEBS-a bili dovoljni na glasanju.

U okviru mirovnog sporazuma postignutog pod međunarodnim posredovanjem, Ukrajina mora da održi lokalne izbore u dva istočna regiona koji su pod kontrolom proruskih snaga, ali se sporo postiže napredak u okončanju dvogodišnjeg sukoba koji je već odnio više od 9.300 života, navodi američka agencija.

Moskva tvrdi da Ukrajina mora da usvoji potreban zakon da bi se glasanje sprovelo, dok Kijev insistira na tome da proruske snage najprije prekinu sva neprijateljska dejstva i povuku oružje, kao i na tome da Ukrajina mora da povrati kontrolu nad granicom sa Rusijom.