latinica  ћирилица
20/05/2016 |  13:17 | Autor: B92

Meri Јovanović treba da stavi Kijev pod kontrolu SAD

Novi ambasador SAD u Ukrajini umjesto DŽefrija Pajeta biće Meri Јovanovicć, koja ima srpske, ruske i njemačke korjene, piše Sputnjik.

Nova predstavnica Vašingtona u Ukrajini, kako smatraju ruski analitičari, od svog prethodnika naslijedila je teško breme, s obzirom na to da Pajet nije uspio da obuzda kijevske vlasti i vladajuće klanove oligarha.

Јovanovićeva sada treba da učini sve ono što Pajet nije – da Ukrajinu stavi pod punu kontrolu SAD.

Pajet, koji je igrao važnu ulogu u organizovanju državnog prevrata u toj zemlji početkom 2014. godine, biće imenovan za ambasadora SAD u Grčkoj.

Mediji pišu da Јovanovićeva formalno ispunjava sve uslove za “preuzimanje Ukrajine“. Ona je već radila od 2001. do 2004. kao zamjenica američkog ambasadora u Kijevu, a od 2005. bila je ambasador SAD u Kirgiziji, a zatim od 2008. do 2011. i u Јermeniji.

​Prethodno je na različitim dužnostima bila u američkim ambasadama u Kanadi, Rusiji, Somaliji i Velikoj Britaniji.

Posljednjih godina je radila kao zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za poslove Evrope i Evroazije, a ranije je u Stejt departmentu bila zadužena za odnose SAD sa Skandinavijom, baltičkim zemljama i Centralnom Evropom.

Meri Јovanović je završila Prinstonski univerzitet i Puškinov institut. Odlično govori ruski (nije poznato da li govori i srpski), a magistrirala je na Nacionalnom vojnom koledžu odbrane.

Rođena je u Kanadi. Njen deda po očevoj liniji bio je Srbin, koji se na kraju Prvog svjetskog rata obreo u ruskom gradu Čiti.

Za njenog oca Mihaila Јovanovića se zna da je rođen u Čiti odmah poslije Oktobarske revolucije 1917. godine, a da je za vreme Drugog svjetskog rata uspio da pobjegne iz nacističkog logora.

​O njenom dedi Srbinu postoje šture informacije – navodno se poslije rođenja sina vratio u Srbiju, a odatle je otišao u Kanadu.

Za majku Meri Јovanović se navodi da je “napola Ruskinja koja je vaspitavana u Njemačkoj“.

Priča se da je njen deda po majčinoj liniji bio protivnik boljševika, pa je iz Rusije pobjegao u Njemačku, gdje je i odrasla njegova ćerka Nađa.

Roditelji Meri Јovanović, Mihailo i Nađa, sreli su se nakon što je njena majka napustila Nemačku.

Nakon nekoliko godina života u Kanadi, porodica se preselila u SAD kada je Meri bilo tri godine.

Odrasla je u američkoj državi Konektikat, gdje je 1976. godine završila “Kent skul“, u kojoj je njen otac, polu-Srbin, a polu-Rus, predavao francuski i ruski, a majka polu-Ruskinja i polu-Njemica – njemački.

Nakon što je diplomirala na Prinstonskom univerzitetu, radila je u Njujorku “u reklamnom biznisu“, a 1986. stupila je u diplomatiju.

S obzirom na to da je već službovala u Kijevu, Јovanovićeva je dobro upoznata sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, gdje je ostala upamćena po tome što je optužila drugog predsjednika nezavisne Ukrajine Leonida Kučmu da je prodavao oružje i obavještajnu aparaturu Sadamu Huseinu.

Analitičari sada konstatuju da SAD gube kontrolu nad Ukrajinom, a da Pajet nije u stanju da se nosi sa situacijom. Oni smatraju da rotacija ambasadora nije bila planirana, već da je Vašington bio prinuđen na takav potez.

Stručnjaci nisu željeli da predviđaju kako će se Јovanovićeva snaći na novoj funkciji, ali su konstatovali da je čeka težak posao.