X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:05 ⇒ 19:55 | Izvor: SRNA

Banjaluka- Otvorena izložba o životu Ane Frank

U Јevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci danas je otvorena izložba "Ana Frank - historija, istorija, povijest za danas", koja na 32 panela donosi detalje iz života jevrejske djevojčice i njene porodice s kraja Drugog svjetskog rata.
Dnevnik Ane Frank (foto:impulsportal.net) -
Dnevnik Ane Frank (foto:impulsportal.net)

Јedan od organizatora izložbe je Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, a njen projektni koordinator Kerim Somun ističe da je cilj izložbe da se posjetiocima prenese univerzalna poruka da najviše stradaju ljudi koji nisu uključeni ni u kakav konflikt.

On je ocijenio da univerzalna priča Ane Frank pokazuje koliko su sva stradanja i loše stvari koje su se desile bile zaprepašćujuće.

"Ono što ovu izložbu čini zanimljivom jeste to što su njeni kustosi posebno obučeni učenici koji će pričati o životu Ane Frank", rekao je Somun Srni.

On kaže da će u Banjaluci edukatori biti učenici iz Opšte gimnazije Katoličkog školskog centra "Blaženi Ivan Merc".

Somun je naveo da je, osim panela sa detaljima iz života Ane Frank, na izložbi predstavljeno i sedam panela o istorijskim dešavanjima u Drugom svjetskom ratu na teritoriji BiH.

"Nakon Mostara, gdje je ova izložba zabilježila 4.100 posjetilaca, te Sarajeva gdje ju je vidjelo oko 5.500 ljudi, sa Banjalukom ćemo zaokružiti lijepu priču putovanja ove izložbe", rekao je Somun.

Otvaranju izložbe prisustvovali su direktor Јevrejskog kulturnog centra "Arie Livne" Đorđe Mikeš i ambasador Holandije u BiH Јurijan Krak.

Osim Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, organizatori izložbe su Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Ane Frank i Јevrejski kulturni centar "Arie Livne".