latinica  ћирилица
23/05/2016 |  07:43 ⇒ 07:50 | Autor: SRNA

Kasipović: Izjava Komarice neutemeljena i neprimjerena

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je kao neutemeljenu i neprimjerenu izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice u kojoj je uporedio Banjaluku sa Blajburgom, navodeći da ona ne donosi ništa dobro.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

Kasipović je naglasio da, s druge strane, ako se u obzir uzmu sav trud i nastojanja Komarice na pomirenju ljudi, nije korektno izdvajati samo tu izjavu već je treba gledati u kontekstu saopštenja kojim ju je biskup pojasnio.

On je naveo da Komarica ima odgovornost i prema Hrvatima koji su u Republici Srpskoj, kao i onima koji su otišli, ali da je nesporna činjenica i da je Republika Srpska realizovala pravo na povrat imovine u procentu od 98 odsto.

"Treba da priznamo da je Republika Srpska učinila mnogo, a nekada i više nego što je realno mogla. Za obnovu samostana u naselju Petrićevac Vlada Srpske, čiji je predsjednik tada bio Milorad Dodik, izdvojila je milion KM, što nije malo, ni kao novac, ni kao gest", rekao je Kasipović za Alternativnu televiziju.

On smatra da svi građani treba u sebi da nađu snage i da kažu da je bilo zla, te da se zapitaju treba li još da ga bude.

Kasipović smatra da prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko, koji je podržao Komaricu, nije u poziciji da ga brani, jer mu, kako kaže, nije ni do koljena.

"Komarica je rođeni Banjalučanin, te nema potrebe da iko van Banjaluke posreduje i da ga brani", rekao je Kasipović.