latinica  ћирилица
23/05/2016 |  11:07 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Ukrajina- zabranjen ulazak Hrvatima iz neonacističkog "Azova"

krajinske vlasti počele 'su da čiste' svoje oružane formacije od stranih boraca od kojih je najveći dio pristigao iz raznih evropskih krajnje desničarskih grupa i pokreta. Prema mirovnom sporazumu iz Minska, strani borci moraju napustiti zemlju ako ne uzmu ukrajinsko državljanstvo. Kako je provođenje sporazuma nedavno opet zapelo, što je izazvalo novu zabrinutost od obnove sukoba, pa su ukrajinske vlasti odlučile da provdu i ovu odredbu.
Pripadnici ukrajinske doborvoljačke jedinice Azov (foto: ukraineatwar.blogspot.com) -
Pripadnici ukrajinske doborvoljačke jedinice Azov (foto: ukraineatwar.blogspot.com)

Tako je ulazak u zemlju zabranjen Hrvatu Ivi Dumančiću, koji se borio kao dobrovoljac u brigadi "Azov", angažovnoj na ratištu oko Mariupolja, grada na obali Crnog mora. Na svom Fejsbuk profilu Dumančić,atriljerijski oficir, objavio je da mu je na povratku s odmora u Ukrajini odbijen ulazak u zemlju i izrečena zabrana ulaska na dvije godine.

Objavio je fotografiju svog pasoša s unesenom zabranom, komentarišući da je time njegova priča s Ukrajinom definitivno završena i da žali jer nije završio sve poslove koje je tamo planirao da obavi.

pripadnici Azova

Ova vijest pogodila je ostale hrvatske učesnike u ukrajinskim sukobima. Oni ocjenjuju da je nečuveno da se ukrajinske snage odriču iskusnih vojnika koji imaju ratno iskustvo iz rata sa Srbijom, a neki od njih i iskustvo Legije stranaca. Kako se može zaključiti iz objave, Ukrajina je otkazala gostoprimstvo i drugim Hrvatima, kojih je kroz "Azov" prošlo 20-ak.

Јedinica "Azov" jedna je od prvih dobrovoljačkih formacija koja je učestvovala u žestokim borbama s ruskim snagama, a  mediji ističu da se radi o jedinici koja ne krije neonacističku orijentaciju. Zbog simbola , koji je kao i neonacističkih vUkrajinski nacistički simboli "vučje zamke"olfsangela odnosno 'vučje zamke', simbola zabranjenog u Njemačkoj, do 'crnog sunca' i SS – runa, Rusi ovu jedinicu  redovno ističu kao dokaz da su aktuelne vlasti u Ukrajini fašističke te da im je cilj istrebljenje ruskog stanovništva na istoku, a "Azov" pri tom često optužuju i za brutalne ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

 

Komandant ove jedinice je Andriy Biletsky koji  predvodi i Socijal - nacionalni zbor Ukrajine i njen je i poslanik u parlamentu. Politički je njegov pokret, pa tako i jedinice, vezana i uz Desni sektor, krajnje desničarsku, ultranacionalističku stranku. Volodymyr Shpara, jedan od lidera Desnog sektora, pokreta koji je odigrao značajnu ulogu u revoluciji kojom je svrgnut proruski predsjednik Viktor Јanukovič, bio je i prvi komandant "Azova", dok je sada njegov zamjenik.

Tajkun pokrovitelj

S obzirom na pedigre jedinice, priključili su joj se desničari sa svih strana Evrope. Možda najpoznatiji i medijski najeksponiraniji od njih je švedski snajperist Mikael Skilt, zagovornik i aktivista grupa koje zazivaju bjelačku dominaciju, nešto što proizlazi iz nacističke arijevske ideologije. Јedan od istaknutijih stranaca je i Gaston Beson, francuski legionar koji se borio u ratu u Hrvatskoj gdje je ostao da živi, i preko kojeg je u Ukrajinu otišao najveći dio hrvatskih dobrovoljaca. Bliskost s nekim domaćim terminima i nazivima može se naći u nazivima "momci u crnom" i "crna jedinica", odnosno, prevedeno na domaći, "crna legija", kako se u "Azovu" vole nazivati.

dobrovoljačke jedinice

U Azovu često ove optužbe odbacuju tvrdeći kako se to možda odnosi na 10 do 20 posto njenih boraca, dok istovremeno među njenim pripadnicima ima boraca iz 22 zemlje, između ostalog i Muslimana, pa čak i Јevreja.

Možda najveća kontroverza oko "Azova" je činjenica da je brigada, kao i neke slične formacije, na početku rata u Ukrajini nastala pod pokroviteljstvom ukrajinskog tajkuna Igora Kolomoyskyja, Јevreja, koji pored ukrajinskog ima i izraelsko državljanstvo. Riječ je najbogatijem Ukrajincu koji ima i svoje banke, a bavi se i naftom, ima i rudarske kompanije kao i medije. Poznat je po tome što je svoje bogatstvo često širio uz pomoć bejzbol palica i naoružanih pratilaca, pa tako sada i "Azov" nazivaju njegovom privatnom vojskom. Na početku sukoba zbog opšteg nepovjerenja u vojne kadrove proizišle iz vremena Sovjetskog Saveza ili stasale pod ruskim patronatom, bilo je uobičajeno organizovanje sličnih jedinica koje su finansirali pojedini tajkuni. Uskoro su sve te formacije uklopljene u novoosnovanu Nacionalnu gardu, pa tako "Azov" ima status specijalne policijske jedinice, a komandant je je ujedno i funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, nacistički predznak "Azova" već je počeo da donosi probleme ukrajinskim vlastima na međunarodnom planu. Tako je Predstavnički dom američkog Kongresa u junu prošle godine izglasao zakon po kojem se zabranjuje obuka pripadnika "Azova" od američkih vojnih snaga, a sličan je zakon zatim donesen i u Kanadi.

Obuku ukrajinskih snaga na zapadu zemlje provodi oko 300 instruktora, pripadnika 173. padobranske brigade SAD-a.

(Slobodna Dalmacija/ RTRS)