latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:45 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Banjaluka: Otvoren Centar za zaštitu mentalnog zdravlja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor za saradnju Ambasade Švajcarske u BiH Јozef Ginter otvorili su u Banjaluci obnovljeni radni prostor Centra za zaštitu mentalnog zdravlja "Dolac" i Udruženja "Zajedno", u šta je uloženo više od 180.000 KM.
Otvoren renovirani prostor Centar za zaštitu mentalnog zdravlja - Foto: SRNA
Otvoren renovirani prostor Centar za zaštitu mentalnog zdravljaFoto: SRNA

Bogdanić je izrazio zahvalnost švajcarskoj Vladi za sav doprinos koji je u proteklom periodu dala na unapređenju centara za zaštitu mentalnog zdravlja.

"Stavljanje u fokus brige o pacijentima koji imaju poteškoća sa mentalnim zdravljem olakšava njihovo uključivanje u društvo, da ne budu skriveni i da se o ovom problemu javno govori", rekao je Bogdanić novinarima.

Ginter je naveo da je za rekonstrukciju i opremanje Centra za mentalno zdravlje utrošeno 116.000 KM, te za obnavljanje prostorija udruženja "Zajedno" oko 70.000 KM.

"Ovaj iznos samo je dio od 15 miliona KM, koliko je uloženo u Projekat mentalnog zdravlja u Bih, u okviru kojeg se nalazi više od 70 centara za mentalno zdravlje širom BiH", naveo je Ginter.

Prema njegovim riječima, cilj ovih reformi je unapređenje i razvoj kvalitetnih i ekonomičnih usluga zaštite mentalnog zdravlja, koje pacijenta stavljaju u fokus i koje osnažuju pacijenta da preuzme odgovornost za svoj oporavak.

Centar za mentalno zdravlje "Dolac" predstavlja organizacionu jedinicu Doma zdravlja Banjaluka.

Direktor Doma zdravlja Gordana Tešanović kaže da su ovom centru mnogo štete nanijele poplave 2014. godine, te podsjetila da su uslovi za rad bili loši i prije ovih vremenskih nepogoda.

"Unošenjem nove medicinske i nemedicinske opreme stvoreni su odlični uslovi za rad ustanove koja je prošle godine pružila više od 80.000 usluga iz domena za zaštitu mentalnog zdravlja za 18.500 korisnika", navela je Tešanović.

Prema njenim riječima, rekonstrukcija Centra predstavlja benefit kako za zaposlene, tako i za sve korisnike njegovih usluga.

Koordinator Dnevnog centra "Zajedno" Ružica Atanasković rekla je da je to jedini dnevni centar u BiH gdje se rehabilituju i edukuju duševno oboljela lica, te navela da je ova rekonstrukcija skreće pažnju na mentalno zravlje i njegovu važnost za sve ljude.

"Uvezani smo sa Centrom za menatalno zdravlje, sa kojim odlično sarađujemo, jer su oni zaduženi za medincinski dio, a mi dio za rehabilitaciju", pojasnila je Atanasković.

Ona je dadala da u centar najčešće dolaze starije osobe, jer stigma, odnosno predrasuda, sprečava mlađe osobe da se jave za pomoć.

Rekonstrukcija Centra za mentalno zdravlje "Dolac" i Dnevnog centra "Zajedno" dio je projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Asocijacija "Iks ipsilon" u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i federalnim ministarstvom zdravstva.