latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:31 ⇒ 24/05/2016 | 08:05 | Autor: RTRS

Ko i za čije interese zloupotrebljava popisni materijal u BiH? (VIDEO)

Mnogo prije nego što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić jednostrano donio odluku o metodologiji obrade podataka sarajevska javnost – pojedini mediji, demografi i političari iznijeli su podatke o nacionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u BiH, pa čak i do detalja analizirali i sporne popisnice.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

Ništa neobično da podaci o etničkoj pripadnosti, vjeroispovjesti i jeziku i nakon Odluke nisu Zakonom zaštićeni!

Da li će se Tužilaštvo BiH baviti i očiglednim nepoštovanjem Zakona o popisu i zloupotrebama položaja pojedinaca unutar Agencije?

Iz Tužilaštva BiH tek obavještenje da prate dešavanja! Prethodno su saslušali vodeće statističare u BiH, pa i Velimira Јukića. Kako saznajemo, postupajućeg tužioca Miroslava Markovića, međutim nije interesovalo ko to nepoštuje Zakone. Možda će zainteresovati predstavnike Međunarodne monitoring misije i EUROSTATA koji ovih dana stižu u Sarajevo. O popisu će biti riječi i na sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, na koji će se, prema najavama, odazvati predstavnici Srba u zajedničkim institucijama BiH.

Sve pod plaštom navodne demokratske evropske prakse, briselski statističari posjećivali su bosanskohercegovačke. I tu istu praksu mijenjali na bh. tlu, onako kako je Sarajevu odgovaralo. Ponudili su ni manje ni više već pet metoda obrade podataka. I svaki put, čim oni Sarajevo napuste, u javnosti su osvitali precizni podaci u apsolutnim i indeksnim brojevima, o nacionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda. Јavno su zbrajali sarajevski novinari i demografi ono što, po zakonu nikako nisu smjeli! I na kraju kreirali rezultat koji im odgovara. BiH je većinska bošnjačka zemlja sa 50,10 procenata te etničke grupe u ukupnom broju stanovnika. Njihove želje Velimir Јukić samo je, kasnije potpisao. Najčešće citirani demograf Hasan Zolić, danas tvrdi – sve je samo procjena.

- Јa uzimam sve u obzir – sve što je bilo `91. Sve sam ja uzmao i koliko je procjene da je poginulo, odselilo itd. I onda pitanje nataliteta, mortaliteta, prirodnog priraštaja i došao sam do nekih tih procjena - kaže Zolić.

Procjenjivali su i drugi. Ali ne tako precizno kao Zolić koji nacionalnu strukturu potencira ne u hiljadama ili desetinama hiljada, već u jedinicama! Znali su Zolić i pojedini sarajevski novinari, još u novembru prošle godine, kada su vodeći statističari tek okvirno nagovještavali broj spornih popisnica i njihovu nacionalnu strukturu. Ne može međutim da objasni – kako je moguće da od 1991. godine, najbrojniji narod u BiH ima najmanje ratne i poslijeratne gubitke!? - oko 139.000! Naspram primjera radi Srba – kako to u Sarajevu vole reći – agresora, čiji su demografski gubici duplo veći.

- To znači da neke neformalne grupe imaju sve podatke. Očigledno su podaci negdje obrađeni i da je samo bio pritisak da se donese Odluka i da su podaci spremni! Udio Bošnjaka ne može biti veći od 45 odsto - kaže demograf Stevo Pašalić.

Podaci neformalnih grupa stigli su i do američke CIE, priznaje Zolić.

- To podatke što je CIA dala, mi smo isto radili procjene, davali smo im procjene, ja sam isto davao. Sad sam došao do nekih novih saznanja - kaže Zolić.

Kako su Zolić i njegova ekipa dolazili do novih saznanja?! Ponovo bez objašnjenja?! U Agenciji za statistiku BiH na naša pitanja selektivno odgovaraju! I tvrde kako su još 2013. godine preduzeli sve mjere zaštite popisne građe. Zamjenik direktora Agencije u to se baš i nije uvjerio. A tražio je dokaze na uvid!

- Nisam nikad dobio na uvid dokumentaciju kojom je regulisana zaštita tih podataka - kaže Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije.

I nije nikad Agencija procjenjivala nacionalnu strukturu bh. stanovnika. Naprotiv, kažu od svih publikovanih – ograđuje se! Neće se valjda i bh. Tužilaštvo ograditi od istih – pogotovo ako vidoviti Zolić i sarajevski mediji budu u pravu.