latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:52 ⇒ 19:00 | Autor: SRNA

Kovač: "Imam utisak" da ćemo pronaći rješenje

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas u Briselu da "ima utisak" da su članice EU blizu rješenja za otvaranje do kraja juna poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, za koje Hrvatska zasad nije dala zeleno svetlo.
Srbija Hrvatska zastave (Foto: rtl.hr) -
Srbija Hrvatska zastave (Foto: rtl.hr)

Kovač je u pauzi ministarskog zasjedanja EU rekao da "Hrvatska djeluje vrlo pozitivno".

"Mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsjedništvom EU rješenje kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije", izjavio je Kovač za Tanjug.

Prema njegovim riječima, Hrvatska traži da se Beogradu, kao mjerila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, postave puna saradnja s Haškim tribunalom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Јugoslavije i obezbjeđenje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.

Kovač je istakao da se u Zagrebu očekuje da nova Vlada Srbije bude proevropski orijentisana i da se uspostave partnerski, dugoročno prijateljski odnosi.

"U tom cilju moramo riješiti pitanje nasljeđa rata i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima između Hrvatske i Srbije", dodao je Kovač.

Govoreći o otvaranju poglavlja u pregovorima EU-Srbija, šef hrvatske diplomatije je naveo da Hrvatska "ne blokira Srbiju, nego traži poštovanje mjerila".

On je naveo da nema potrebe da mediji u Srbiji prozivaju Hrvatsku o pitanju poglavlja 23 i da je "Hrvatska najbolji prijatelj svim zemljama Јugoistočne Evrope jer ih najbolje poznaje i ima najveći interes da se te zemlje približe članstvu u EU kada ispune mjerila".