latinica  ћирилица
24/05/2016 |  21:23 ⇒ 21:25 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Obilježena krsna slava Univerziteta

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu dokazao svoju vrijednost jer je osnivanjem fakulteta u istočnim dijelovima Srpske spriječio odlazak mladih ljudi.
I.Sarajevo: Svečana kaademija povodom slave Unireizteta - Foto: SRNA
I.Sarajevo: Svečana kaademija povodom slave UnireiztetaFoto: SRNA

Malešević je u Istočnom Sarajevu, tokom obilježavanja Dana Univerziteta i njegove krsne slave Sveti Ćirilo i Metodije, naveo primjer Foče u kojoj je osnivanje dva fakulteta uticalo da mladi Fočaci ostanu u ovom mjestu.

"Takav potez uticao je i na razvoj lokalne zajednice. Јednak napredak postignut je i u drugim mjestima na istoku Republike Srpske. Univerzitet, iako ima `razuđene` fakultete, daje dobre rezultate", naglasio je Malešević.

On je dodao da su rezultati posebno vidljivi kada je riječ o daljem školovanju svršenih studenata, koji će u narednom periodu doprinijeti razvoju privrede na istoku Srpske.

"Mislim da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu nakon ulaganja u prošloj godini, koja su nastavljena i u ovoj, dobiti kvalitetne uslove za rad", rekao je Malešević.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić čestitao je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu krsnu slavu sa željom da u ovoj ustanovi bude nastavljen kvalitetan rad.

"Univerzitet daje odlične rezultete i izvanredan je partner Ministarstvu nauke i tehnologije. Dobro sarađujemo u naučno-istraživačkom radu, ali i u prenosu znanja u oblasti privrede", naveo je Komić.

Prema njegovim riječima, ove navode potvrđuje i broj projekata, njih više od 120, koje je Ministarstvo nauke i tehnologije sufinansiralo u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu u prethodnih šest godina.

Komić je dodao da će ove godine biti rađeno na novoj strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske i da očekuje od Univerziteta u Istočnom Sarajevu posebnu podršku u njenom osmišljavanju i realizaciji.

Povodom obilježavanja Dana Univerziteta, rektor Radoslav Grujić naglasio je da je Univerzitet napredovao, što potvrđuje izgradnja novih objekata i laboratorija, kao i broj stalno zaposlenih profesora i mladih asistenata koji su u Istočnom Sarajevu doktorirali i postali ugledni profesori.

Grujić je rekao da od vlasti u nerednom periodu očekuje da usvoji zakon o visokom obrazovanju koji reguliše pitanje akreditovanja studijskih programa, te da finansijski bude podržana agencija koja će vršiti akreditaciju, kao i da bude pomognuto Univerzitetu u vezi sa pokrivanjem troškova.

Na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 24 godine od osnivanja Univerziteta nastupio je okrestar Muzičke akademije, dok je Senat Univerzitata, za naročiti doprinos razvoju Univerziteta Istočno Sarajevo na međunarodnom planu, dodijelio povelju Ambasadi Kine u BiH, koju je primila ambasador Čeng Bo.

Profesoru Radetu Ivankoviću posthumno je dodijeljen Orden Univerziteta za izuzetna dostignuća i rezultate u nastavnoj, naučnoj i kulturnoj djelatnosti, koji su primili članovi njegove porodice.

Povelje za naročite zasluge za razvoj Univerziteta dodijeljene su Opštini Foča, ministrima Maleševiću i Komiću, kao i profesoru Stanku Staniću i gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Samardžiji.

Na akademiji su promovisani profesori emeritusi Vaso Dragović, Mitar Novaković i Danko Pržulj, a uručena su i priznanja najboljim studentima.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je autonomna, naučna, obrazovna i umjetnička ustanova koja u svom sastavu ima 15 fakulteta i dvije akademije umjetnosti, čiji je osnivač Republika Srpska.