latinica  ћирилица
25/05/2016 |  11:59 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Reagovanja: Kavazović raspiruje mržnju i konflikt u BiH

Nakon što je juče RTRS prvi objavio snimak vođe Islamske vjerske zajednice u BiH, Huseina Kavazovića koji, u govoru pred Bošnjacima u Švajcarskoj, poziva da na predstojećim lokalnim izborima u RS i danas brojna reagovanja.
Husein Kavazović - Foto: RTRS
Husein KavazovićFoto: RTRS

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić osudio je danas izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice" ističući da to pokazuje Srbima koliko treba da čuvaju Republiku Srpsku i svoj dio u institucijama BiH.

"Izjava je za apsolutnu osudu i ona je u kontekstu prevelikog uključivanja vjerskih lidera u politiku i to na vrlo pogrešan način", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, Kavazović je svojom izjavom podijelio i dalje udaljio Bošnjake od Srba i uvrijedio Srbe.

"Ova izjava će imati možda i teže posljedice od onoga što je učinio biskup Komarica", ocijeno je Ivanić.

On ne vidi način kako se Kavazović može izviniti za izrečeno, jer nije napravio grešku, nego je to rekao uvjeren da šira javnost neće čuti šta stvarno misli.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice" raspiruje mržnju i konflikt, koji može zahvatiti i područje cijele BiH.

Rajilićeva je ocijenila da na Kavazovićevu izjavu treba žestoko reagovati i skrenuti pažnju svima da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda koji imaju jednaka prava i po Ustavu i po međunarodnim konvencijama.

"Ne možemo tek tako zaboraviti uvrede, koje nas podsjećaju na prošli rat i sve ono što su u tom periodu govorili, služeći se i tada lažnom propagandom", rekla je Rajilićeva.

Navodeći da su uvrede prvo stigle od banjalučkog biskupa Franje Komarice, pa sada od Kavazovića, Rajilićeva postavlja pitanje "ko je sljedeći na redu da vrijeđa Srbe", dodavši da je "ne može iznenaditi ništa što dolazi iz Islamske zajednice".

"Oni su bili generatori mržnje i u doba rata. To znači da to isto stalno misle, samo se ponekad prikriju, a nekad javno iznose svoju mržnju", ocijenila je Rajilićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović poručio je da izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića treba da upozori političare iz srpskog naroda u BiH da shvate da je vrijeme da prevaziđu svoje ambicije i da vode računa o jedinstvu srpskog naroda i napretku Republike Srpske.

Mitrović je upozorio da se u suprotnom može desiti ono što se desilo devedesetih godina prošlog vijeka, kada su vjerske vođe davale različite izjave, koje su kasnije pretvorene u političke i nacionalističke.

"Ni tada nismo vjerovali da neće biti rata, ali se na kraju desilo najstrašnije što se moglo desiti, sa strašnim posljedicama", rekao je Mitrović.

On je naglasio da te posljedice 20 i više godina nakon rata i dalje trpe porodice nestalih i poginulih, te poručio da ne treba dozvoliti da se to opet desi.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je da izjava poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića predstavlja lošu poruku o izgradnji povjerenja i suživota u BiH.

"To je nedopustiva izjava ako je tačna. Ne mogu da vjerujem da tako na pogrdan način naziva pripadnike konstitutivnog naroda", rekao je Prodanović.

On je dodao da su ovakve izjave protiv interesa Bošnjaka.

"Ne treba nikada da se govori da načelnik Srebrenice ne treba da bude Srbin, Hrvat ili Bošnjak, a kamoli vlah. On treba da bude čovjek koji će najviše dati Srebrenici", rekao je Prodanović.

Politički predstavnici Srba u Srebrenici ocijenili su da izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice" poziva na aparthejd, što potvrđuje njegovo histerično traženje da manjina vlada većinom, odnosno da manjinski bošnjački narod mora da ima apsolutnu većinsku vlast nad većinskim srpskim narodom u Srebrenici.

Predsjednik SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović osudio je Kavazovićev istup i uplitanje Islamske zajednice u politiku.

"Kavazović je svojom porukom Bošnjacima uputio poziv da treba da se nastavi u ratu započeto etničko čišćenje Srba iz Srebrenice, odnosno da Srbi ostanu građani drugog reda kojima će vječno vladati bošnjačko lokalno rukovodstvo", istakao je Pavlović.

On je u ime koalicije "Zajedno za Srebrenicu" najoštrije osudio istup poglavara Islamske zajednice u BiH, ističući da Kavazovića širi mržnju, izaziva podjele i narušava međunacionalne odnose i bezbjednost u srebreničkoj opštini.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić osudio je danas kao ratnohuškačku i prijeteću izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

"To je vrlo ozbiljna prijetnja koja mora sve nas, ako smo uspavani, da probudi i da dobro razmislimo o toj poruci na svaki mogući način, pa i kada je riječ o izborima i jedinstvenim listama", izjavio je Savčić.

On je ukazao da srpski političari i crkveni poglavari nisu na takav način pozvali Srbe u opštini Petrovac u Federaciji BiH, sa većinskim srpskim stanovništvom, da kažu da Petrovac mora biti srpski, nego su ostavili slobodu građanima da se izjasne na izborima.

"Ovako neodgovorna izjava, ovakvo pravo polaganja na Srebrenicu kao isključivo, jedino moguću opciju u kojoj će vladati Bošnjaci ne samo da je neodgovorno, nego je zapanjujuće i ne znam šta bi se desilo da je poglavar Srpske pravoslavne crkve dao takvu izjavu", rekao je Savčić.

Predsjednik srebreničkog odbora SDP-a BiH Hakija Meholjić danas je najoštrije osudio javni poziv poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da "ne treba dozvoliti da vlah bude na čelu Srebrenice", istakavši da je neprimjereno i neprihvatljivo da se vjerski lideri upliću u politiku.

"Ta izjava je neprihvatljiva, ispoljava mržnju i omalovažavanje, unosi razdor i nepovjerenje među ljude koji ovdje žive. Takve izjave ne doprinose pomirenju i suživotu kao ni povratku", poručio je Meholjić.

On ističe da je Kavazovićeva izjava sramna i da dovodi do zaoštravanja međunacionalnih odnosa i neke vrste nespokojstva i straha povratničke populacije od sličnih odgovora i reakcije srpske strane.