latinica  ћирилица
26/05/2016 |  12:37 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

Nepoznanice oko pregovora Srbije sa EU o poglavlju 23

Kontroverzne informacije o promeni stava Hrvatske. RTS je iz kredibilnih izvora nezvanično saznao da je Zagreb dao pismenu saglasnost da Beograd otvori poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.
Srbija - Hrvatska (foto:  Thinkstock) -
Srbija - Hrvatska (foto: Thinkstock)

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske negiralo potom da postoji takva vrsta saglasnosti. Komesar za proširenje EU Јohanes Han izjavio da je sinoć postignuto rješenje za otvaranje poglavlje 23 i da će ono biti sprovedeno sljedeće nedjelje.

Komesar EU Јohanes Han rekao je na konferenciji za novinare da je sa Hrvatskom dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU.

Tanjug je takođe u Briselu dobio nezvanične informacije da je Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske negiralo je da je Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU, rečeno je televiziji N1.

Kako je za televiziju N1 rečeno u hrvatskom ministarstvu, navodi RTS-a da je Hrvatska odblokirala poglavlje 23 su čista propaganda u svrhu dezinformisanja javnosti.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori sljedećeg mjeseca.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsjedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući to pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Njemačka, insistirale su da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susjede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica EU koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori u junu.

Zagreb je za svoj potpis za otvaranje tog poglavlja u junu do sada tražio da Srbija izmijeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda u Beogradu za ratne zločine, kao i da garantuje da će hrvatska manjina biti automatski zastupljena u srpskom parlamentu.