latinica  ћирилица
26/05/2016 |  13:32 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

U BiH za sedam godina identifikovano 298 Srba, a oko 6.300 Bošnjaka

U BiH su od 2008. do prošle godine identifikovani posmrtni ostaci 298 Srba i oko 6.300 Bošnjaka, što predstavlja opstrukciju kada je riječ o traženju nestalih, čime je ovo humano pitanje pretvoreno u političko i komercijalno, ocjena je banjalučke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
Banja Luka: Gradski organizacija porodica poginulih i zarobljenih - Foto: SRNA
Banja Luka: Gradski organizacija porodica poginulih i zarobljenihFoto: SRNA

"Zar to nije dovoljan dokaz da se vrši opstrukcija nad traženjem srpskih žrtava, kojom se želi mijenjati karakter rata", kaže predsjednik Organizacije Stanislav Brkić prije početka tribine o problemima sa kojima se suočava ova kategorija.

Prema njegovim riječima, 1996. godine američka Ambasada je tražila formiranje Međunarodne komisije za traženje nestalih koja djeluje da bi "odgovornost za protekli rat sa imperijalističkih sila prebacila na jedan narod".

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, Brkić je naveo da poslije 20 i više godina od kada je završen rat, od 10 do 15 odsto djece poginulih boraca u Banjaluci nije stambeno zbrinuto.

Brkić smatra da je najvažnije pitanje zaposlenje djece poginulih boraca i da više brige treba pokazati praktično, a ne teoretski.

"U Republici Srpskoj imamo četiri lokalne zajednice u kojoj nijedno dijete poginulog borca nije zaposleno. Insistiraćemo na primjeni zakona prema kojem ova djeca imaju prednost pri zapošljavanju", poručio je Brkić.