latinica  ћирилица
26/05/2016 |  15:21 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

B.Luka: Јavna tribina o stambenom zbrinjavanju djece poginulih boraca (VIDEO)

U BiH su od 2008. do prošle godine identifikovani posmrtni ostaci 298 Srba i oko 6.300 Bošnjaka, što predstavlja opstrukciju kada je riječ o traženju nestalih, čime je ovo pitanje pretvoreno u političko i komercijalno, ocjena je banjalučke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
Tribina o stambenom zbrinjavanju - Foto: RTRS
Tribina o stambenom zbrinjavanjuFoto: RTRS

Na javnoj tribini iznijeli su i probleme u procesuiranju ratnih zločina, stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja djece poginulih boraca, i posthumnih odlikovanja. Očekuju da će nova Uredba Vlade riješiti mnoga pitanja. 

Nakon što je završila Pravni fakultet u Banjaluci, Nataša Velimir prijavljivala se, kaže, na sve javne konkuse. Iako trenutno zaposlena na određeno vrijeme, prednost prilikom zaposlenja nije dobila.

"Bilo je sigurno 50-ak konkursa, ali ni na jednom konkursu nisam prošla. Mislim da je uopšteno jako mali broj djece poginulih boraca primljen putem javnih konkursa" ističe Nataša, koja je dijete poginulog borca.

Na tribini je istaknut i problem što su mnoga djeca poginulih boraca izgubila pravo na invalidninu i penziju nakon 25. godine. Nova Uredba Vlade ubrzala bi smanjenje broja stambeno nezbrinutih, jer su, kažu, diskriminisana djeca bez oba roditelja, oni koji imaju preko 27 godina ili koji su stupili u brak.

Stanislav Brkić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka
ističe da bi se novom Uredbom riješila mnoga pitanja bez sredstava Vlade Republike Srpske .

Tanja Vujičić, dijete bez oba roditelja, ističe da živi u napuštenom opštinskom stanu i da je za nju veoma bitno da se usvoji Uredba jer ima više od 27 godina što je godinama kočilo ostvarenje njenih prava za rješavanje stambenog pitanja.

U novoj Uredbi na koju porodice poginulih i nestalih čekaju, starosna granica za ostvarenje prava na stambeno zbrinjavanje podignuta je na 41. godinu.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, Brkić je naveo da poslije 20 i više godina od kada je završen rat, od 10 do 15 odsto djece poginulih boraca u Banjaluci nije stambeno zbrinuto.