latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:16 ⇒ 18:22 | Autor: SRNA

BiH status posmatrača u Međunarodnoj alijansi za sjećanje na Holokaust

BiH je jednoglasno primljena u status posmatrača u Međunarodnu alijansu za sjećanje na Holokaust na plenarnom zasijedanju zemalja članica ove organizacije, koje je danas održano u Bukureštu.
BiH status posmatrača u Međunarodnoj alijansi za sjećanje na Holokaust - Foto: SRNA
BiH status posmatrača u Međunarodnoj alijansi za sjećanje na HolokaustFoto: SRNA

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je ceremoniji prijema u Alijansu, u ime BiH, prisustvovao pomoćnik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH za multilateralne odnose Almir Šahović.

Obraćajući se prisutnima na plenarnom zasjedanju, Šahović je naglasio značaj članstva BiH u IHRA-u kao potvrde snažnog opredjeljenja BiH za uspostavljanje intenzivne saradnje sa IHRA-om, koja je veoma značajan međunarodni instrument u sprečavanju bilo kakvih formi novog Holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti.

Šahović se tokom boravka u Bukureštu susreo sa predsjedavajućim ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja IHRA ambasadorom Mihneom Konstantineskuom.

IHRA je međunarodna organizacija koja okuplja 42 zemlje, 31 punopravni član i 11 posmatrača, sa ciljem očuvanja sjećanja na Holokaust i njegove žrtve, kroz uspostavljanje saradnje u različitim oblastima.