latinica  ћирилица
27/05/2016 |  11:49 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Novak Đukić podnio krivičnu prijavu protiv vještaka Berka Zečevića (VIDEO, FOTO)

General Vojske Republike Srpske Novak Đukić podnio je Tužlaštvu BiH krivičnu prijavu zbog davanja lažnog iskaza protiv vještaka balističara Berka Zečevića. Prijavu je u ime generala Đukića predao advokat Milorad Ivošević.
Berko Zečević - Foto: Novosti.rs
Berko ZečevićFoto: Novosti.rs

Sud BiH osudio je generala Đukića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, eksplozije na tuzlanskom Trgu Kapija 1995 godine, kada je ubijena 71 osoba, a ranjeno 240. General Đukić tereti se da je tog dana naredio granatiranje Tuzle.

Sud BiH osudio je generala Đukića isključivo na osnovu nalaza vještaka Berka Zečevića, kaže njegov advokat Milorad Ivošević. Međutim stručnjaci iz Izraela, Francuske i tročlani ekspertski tim iz Češke zaključili su da Zečevićev nalaz nije tačan. Njihovi rezultati apsolutno isključuju da je projektil iz topa 130 mm prouzrokovao masakr na tuzlanskoj Kapiji, kako je vještačio Zečević. Granta nije nije ispaljena sa položaja VRS. Odbrana sumnja da su Zečević i druge nepoznate osobe pod pritiskom svjesno sačinili nalaz suprotan pravilima struke.

Na dvadestetčetiri stranice krivične prijave Tužilaštvu BiH, članovi odbrane generala Đukića obrazložili su zašto su nalaz vještaka balističara Berka Zečevića lažan. Vješačenje Berka Zečevića bilo je jedini osnov za osudu generala Đukića na dvodecenijsku kaznu zatvora, a upravo njegov nalaz, prije nekoliko mjeseci, pobili su strani vještaci na poligonu Nikinci u Srbiji. Utvrđeno je da projektil nije mogao da bude ispaljen sa položaja VRS sa Ozrena.

Odbrana tvrdi da su strani stručnjaci dokazali da ma gdje se nalazio top, nije mogao da ispali granatu od 130 mm ka tuzlanskoj Kapiji, koja bi pod uglom od 62 stepena prebacila automobil golf1, eksplodirala kraj prednjeg desnog točka i ubila 71 lice,a 240 ranila, kako tvrdi vještak Zečević.

Odbrana sumnja da su Zečević i saradnici osobe, pod pritiskom, svjesno sačinili nalaz suprotan pravilima struke. Profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu, česti haški i vještak Suda BiH, Berko Zečević kaže da je u slučaju generala Đukića vještačio u skladu sa pravilima profesije.

Tim odbrane generala Đukića posljednje dvije godine izveo je više od 30 ekspermenata. Rezultati svih 30 – do detalja saglasni, ponovljivi i međunarodno provjereni od 10 stručnjaka iz 5 različitih zemalja. Ni jedan eksperiment nije potvrdio nijedan od ključnih balističkih nalaza koje je Sudu BiH dostavio vještak Berko Zečević.

Krična prijava
Foto: RTRS

Krivična prijava
Foto: RTRS

Krivična prijava
Foto: RTRS

Krivična prijava
Foto: RTRS

Krivična prijava
Foto: RTRS