latinica  ћирилица
30/05/2016 |  10:38 | Autor: SRNA

Slama: Putin je simbol tradicionalnih vrijednosti

Francuski stručnjak za međunarodna pitanja Matje Slama smatra da je sukob Rusije i Zapada zapravo borba dva različita pogleda na svijet, te da je Vladimir Putin zastupnik tradicionalnih vrijednosti.
Vladimir Putin (foto: © Sputnik/ Alexei Druzhinin) -
Vladimir Putin (foto: © Sputnik/ Alexei Druzhinin)

"Putin u toj borbi predstavlja zaštitnika suvereniteta, ljudske veličine i božanske svetosti. Za razliku od Zapada koji zastupa tehnokratiju, birokratiju, liberalizam i ateizam, bez velikih ljudi, bez velikih ideja i uzvišenosti", navodi Slama.

On u intrevjuu za "Figaro" procjenjuje da ruski lider staje u zaštitu "duhovnih ljudskih vrijednosti i različitosti, vrijednosti tradicionalne porodice, pravog ljudskog života i slobode vjeroispovijesti".

Putin, isovremeno, kritikuje evropske zemlje da su se odrekle svoje osnove - hrišćanskih korijena.

"On koristi izuzetno ekspresivne pojmove, otvoreno kritikuje zakon o legalizaciji gej brakova i redovno optužuje zapadne zemlje da pokušavaju da uvedu svoj liberalni model po cijelom svijetu uz prezir prema nacionalnim specifičnostima", navodi Slama.

Prema mišljenju francuskog stručnjaka, Putin je postao ideolog konzervativizma u cijelom svijetu, a njegova popularnost među evropskim konzervativnim strankama znači da je on shvatio kakva se igra vodi u Evropi.

"Njegova genijalnost je u tome što je uspio da u pravom trenutku poveže svoje ideje sa dijelom evropske javnosti koja osjeća sve veće neprijateljstvo prema globalizaciji i multikulturalizmu i želi nacionalne granice", ocjenjuje Slama.

Među karakteristikama Putinove ideologije su podržavanje religioznog odnosa prema svijetu i zaštita državnog suvereniteta, dok su na Zapadu religija i suverenitet relativizovani pojmovi, lišeni svakog značaja.

Francuski stručnjak smatra da se u Putinovoj retorici može prepoznati puno toga što ga čini srodnim Solženjicinovoj tački gledišta.

Ruski pisac je poznat na Zapadu kao kritičar sovjetskog modela, ali on ga nije kritikovao sa pozicije liberalizma, nego "sa pozicije vjere i velike ruske istorije".

Upravo zbog privrženosti korijenima i duhovnosti, Solženjicin je kritikovao i zapadni model društva "zbog opsjednutosti ličnim pravima, nauštrb tradicionalnih vrijednosti, kao što su: čast, plemenitost i požrtvovanost".

Solženjicin je vjerovao u postojanje trećeg puta, koji mora biti zasnovan na povratku korijenima i samoograničavanju ljudi i nacija, kaže Slama.