latinica  ћирилица
30/05/2016 |  11:48 ⇒ 11:48 | Autor: novosti.rs

Kijevu Krim sve dalji

Ukrajinske vlasti o promjeni ustava i davanju “realne autonomije” Tatarima na Krimu. Čak 47 odsto građana ne insistira na povratku poluostrva

Skoro polovina stanovnika Ukrajine smatra da nije nužan povratak Krima, preče im je, pokazuje novo istraživanje, rješavanje egzistencijalnih problema.

Taj podatak je zabrinuo rukovodstvo u Kijevu, ali Ministarstvo informisanja tvrdi da stalno pada broj informacija o Krimu, pa je razumljivo što čak 47 odsto stanovnika nije zainteresovano za povratak poluostrva Ukrajini.

U vijestima se uglavnom objavljuju informacije o problemima krimskih Tatara.

Rukovodilac Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, Refat Čubarov, koji sad živi u Kijevu, javno negoduje što su vlasti neaktivne.

- U Ukrajini je nastupio period zaborava svega i svačega, činovnici su se prosto raspustili - kaže Čubarov.

Nedavno je predsjednik Petar Porošenko predložio da Kijev da Tatarima na poluostrvu realnu autonomiju i na taj način se aktuelizuje tema povratka Krima Ukrajini. Biće formirana posebna komisija koja će se baviti pitanjem autonomije.

- Želimo makar i sa kašnjenjem da na Krimu stvorimo autonomiju krimskih Tatara koja će im dati punu ravnopravnost građanskih sloboda i prava sa Rusima i Ukrajincima i drugim narodima koji tamo žive - rekao je Porošenko.

Prije dvije godine, svaki sedmi Ukrajinac je smatrao da se Krim može vratiti samo pomoću oružja. Sociolog Јevgenij Kurmašov iz Kijeva objašnjava da i zapadni listovi sve rjeđe pišu o Krimu, a na prvim stranicama sve se manje pojavljuju i vijesti o Donbasu.

Većina građana je svjesna da bi novi rat još više otežao život. Zbog toga o povratku Krima sada uglavnom govore samo Tatari, pa je i na takmičenju Evrovizije u Stokholmu, o krimskim Tatarima i njihovoj sudbini pjevala u ime Ukrajine Tatarka DŽamala.

Politikolozi kažu da i predsjednik Ukrajine Petar Porošenko sve rjeđe izjavljuje da se zemlja nikada neće odreći Krima.

Među Tatarima sada se sve više govori da treba da se koncentrišu u Hersonskoj oblasti, sve dok im se ne omogući povratak na Krim, koji je, inače, svojevremeno sovjetski vođa Nikita Hruščov administrativno pripojio Ukrajini.